KULTer.hu - Állat az emberben
70711
post-template-default,single,single-post,postid-70711,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Állat az emberben

Férfiak és csirkék (Mænd & høns)

Anders Thomas Jensen rendezői pályája tízévnyi szünet után ismét beindult: a forgatókönyvíróként nagyon is aktív dán filmes a 2005-ös Ádám almái után 2015-re készítette el Férfiak és csirkék című új opuszát. A direktor kedvelőinek ezúttal sem kell csalódniuk, hiszen ez a mű is kellően drámai, ugyanakkor a maró gúnyt sem mellőzi. A cikk itt-ott spoilereket tartalmaz.

Jensen annak ellenére, hogy egy évtizedet kihagyott a rendezés terén, egyáltalán nem unatkozott, hiszen évente átlag két – fel is használt – forgatókönyvet szállított le másoknak, ami szintén nem kis teljesítmény. Ettől függetlenül valószínűleg sokan kíváncsiak lehettek arra, a dán alkotó vajon végleg felhagyott-e a rendezéssel, vagy csak kedve, ideje, alkalma nem volt minderre. 2014-ben futottak be az első hírek arról, hogy készül a Férfiak és csirkék címre keresztelt friss munka, amely végül hazánkba idén jutott el.

Mænd og Høns

Akik szerették a Gengszterek fogadóját, a Zöld henteseket és az Ádám almáit, azok megnyugodhatnak: a bevált recept nagyjából hasonló, de szerencsére nincs szó önismétlésről, kellően friss, ugyanakkor aktuális kérdéseket is boncolgató sztorit kapunk ebben a nagyjából száz percben.

Gabriel (David Dencik) és Elias (Mads Mikkelsen) testvérek, s apjuk érdekes üzenetet hagy nekik, mikor meghal: elárulja, hogy nem ő ejtette teherbe édesanyjukat, már csak a felnevelésükben segédkezett. A két férfi megdöbben, s útra kelnek, hogy kiderítsék, kik is a vér szerinti rokonaik, akik egy távoli szigeten élik mindennapjaikat. A történet aztán nem várt fordulatokat vesz.

menchicken03

Jensen korábbi műveiben is előszeretettel nyúlt hollywoodi panelekhez (lásd a Gengszterek fogadója bűnügyi filmekre reflektáló részeit), és most sem tett másként. Bár elsőre bizarrul hangozhat, ezúttal jó eséllyel olyan filmek ihlethették meg, mint a horrorzsáner egyik örök klasszikusa, Tobe Hooper zseniális A texasi láncfűrészes mészárlása, illetve a több feldolgozást is megért Dr. Moreau szigete. Előbbi elemei leginkább a zárt, degenerált közösségben, az emeleten lakó, mumifikálódott (nagy)szülőben, a morbid hangulatú étkezésben érhetők tetten, utóbbira pedig szintén a társadalomtól szó szerint is elszigetelt szereplők, illetve egyéb momentumok (amelyeket nem illő elárulnom) utalnak. A kitömött állatok és a rejtélyes ház pedig a Psychót juttathatják eszünkbe.

A kissé groteszk családi ebédet egyébként Jensen remekül fordítja ki: elmondása szerint saját gyerekei szintén szoktak azon vitatkozni, ki melyik tányérból akar enni – bár azt hiszem, kölyökként mindenkinek volt kedvenc bögréje, tányérja, evőeszköze, így ez nem is oly meglepő.

Mænd og Høns

A humorért – ahogy megszokhattuk – most sem kell a szomszédba menni. A Monty Python-legenda, John Cleese épp nemrégiben nyilatkozott arról, mennyire zavarja, hogy a politikai korrektség megöli a humort. Nos, Jensent ez láthatóan nem zavarja: Elias első jelenetében ugyanis simán gúnyt mer űzni a testi fogyatékosságból, szereplőit arra is ráveszi, hogy egy nyugdíjasklubba ugorjanak el csajozni, de az óvodai beszélgetés is mosolyt csalhat a fekete humort kedvelők arcára.

A rendező eddigi filmjeinek alapfelállása – amelyben egy logikus rend képviselője próbálja megzabolázni egy kaotikus közösség mindennapjait, s ennek sikertelenségét követően inkább betagozódik abba – itt is visszaköszön. Az egyetemen evolúcióelmélettel is foglalkozó Gabriel hiába igyekszik rendet teremteni újdonsült testvérei életvitelében (amelybe Elias könnyedén beilleszkedik), kísérlete kudarcba fullad, sőt, apjuk múltjának megismerése teljes megadásra, nézeteinek átértékelésére és belenyugvásra készteti őt.

A bejáratott színészek (Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Ole Thestrup, Nicolas Bro) és természetesen a többiek (David Dencik, Soren Malling) is jól teljesítenek, az öt testvér borzasztó külleme garantáltan beleég az ember agyába. Mads Mikkelsen a csajozás terén menőző, ám valójában totális lúzer, a konfliktusokat „remekül” kezelő Elias szerepében (szokás szerint) fenomenális.

Jensen tehát visszatért, de persze kérdéses, hogy csak ideiglenesen ült-e bele újra a rendezői székbe, netán nem hagyja azt kihűlni. Ettől függetlenül a Férfiak és csirkék mindenképp ajánlott a figyelemre. Olyan, mint a génkezelt hús: kissé fura íze van, kissé művi, de kivakarhatatlanul beépül a szervezetünkbe. Mi pedig még mosolygunk is hozzá.

Férfiak és csirkék (Mænd & høns), 2015. Írta és rendezte: Anders Thomas Jensen. Szereplők: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Ole Thestrup, Nicolas Bro, David Dencik, Soren Malling. Forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Vékony Zsolt

szerző: Vékony Zsolt
honlap e-mail
Vékony Zsolt 1985-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten él. Újságíró, cikkei korábban a Hajdú-bihari Naplóban, a Debrecen hetilapban, a Debreceni Disputában és a Mozinet magazinban jelentek meg. A Scriptum-Metallum blogon (és korábban a Heavymetal.hu oldalon) metálzenével foglalkozó, a Digitális Filmszalag blogon filmes témájú írásokat közölt. Jelenleg a Bors bulvárlapnál dolgozik.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum