KULTer.hu - Gdańskban inspirálták a fiatal tehetségeket
71353
post-template-default,single,single-post,postid-71353,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Gdańskban inspirálták a fiatal tehetségeket

Szombaton véget értek a Solidarity Academy 2016, a lengyelországi European Solidarity Centre és a magyarországi József Attila Kör közös szervezésében megvalósuló nemzetközi projekt eseményei Gdańskban. A képzésben 16 fiatal újságíró vett részt a visegrádi országokból, Magyarországot Bakó Júlia (Átlátszó Oktatás), Neuberger Eszter (Abcúg) és Veres Dóra (Népszabadság) képviselte cseh, lengyel és szlovák újságírók mellett.

A Solidarity Academy nemzetközi projekt, amely azért indult el, hogy elősegítse és inspirálja a fiatal európai szellemi közösségek fejlődését. A projekt címe utalás az egykori lengyelországi Solidarność-mozgalomra. A projekt főszervezője, a gdański székhelyű Europejskie Centrum Solidarności (European Solidarity Centre) ápolja a lengyelországi Solidarność-mozgalom és a lengyel antikommunista demokratikus ellenzék szellemi örökségét. A Solidarity Academy 2016 workshopjai és előadásai 16 olyan fiatal újságíró, publicista és politikai elemző számára nyújtottak képzési és fejlődési lehetőséget, akik mind európai, mind pedig globális szinten érdeklődnek a geopolitika és a szabadságmozgalmak aktuális kérdései iránt.

Solidarity Academy 2016_03

A résztvevők a Gdańskban eltöltött egy hét alatt szakmai előadásokon és workshopokon vettek részt, valamint négyfős, vegyes nemzetiségű csoportokban egy-egy, rövid távon megvalósítható nemzetközi projektötletet dolgoztak ki kultúra, történelem, társadalomtudomány és politika témakörökben. Előadást és workshopot tartott többet között Adam Reichardt, a New Eastern Europe című nemzetközi politikai folyóirat főszerkesztője, Konrad Koch és Adam Czubaszek a kelet-közép-európai rendszerváltások társadalmi hátteréről a European Solidarity Centre részéről, az akadémia vendége volt Wacław Radziwinowicz, Lengyelország volt moszkvai tudósítója, valamint a résztvevők számára informális beszélgetést szerveztek Henry Foy-jal, a Financial Times közép-európai tudósítójával. Az eseménysorozat Zbigniew Machej lengyel költő-műfordító és Krzysztof Varga lengyel-magyar származású író beszélgetésével zárult, amelyet Czinki Ferenc, a József Attila Kör elnökségi tagja vezetett.

Az akadémia résztvevői projektterveikben a visegrádi országok filmiparának közös pontjaival, a határok megszüntetése után visszamaradt határépületek fotódokumentációjával, valamint a kelet-közép-európai történelmi filmdokumentumok közösségi médiában történő újrafeldolgozásával foglalkoztak. A projektek prezentálása után az elismerő okleveleket a European Solidarity Centre részéről Basil Kerski igazgató, a József Attila Kör oldaláról pedig Gaborják Ádám, az egyesület elnöke adta át 2016. február 27-én, szombaton délelőtt. A megvalósuló projektekről a szervezők a sajtót folyamatosan tájékoztatni fogják. A József Attila Kör a közeljövőben nyilvános beszélgetést tervez az akadémia magyarországi résztvevőivel.

A projekt magyar koordinátora Czinki Ferenc író, újságíró, szervező, a József Attila Kör elnökségi tagja.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. dec. >>
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum