KULTer.hu - Grammy-díjas művészek a VeszprémFesten
72612
post-template-default,single,single-post,postid-72612,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Grammy-díjas művészek a VeszprémFesten

A világzene, a jazz és a pop világsztárjai, Grammy- és Golden Globe-díjas művészek érkeznek az idei VeszprémFestre. 2016-ban Omara Portuondo és Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum valamint a Thievery Corporation lép színpadra a veszprémi várban.

Július 13. és 17. között rendezik az egyik legnépszerűbb nyári, szabadtéri zenei rendezvénysorozatot, a VeszprémFestet. Az idén 13 éves fesztiválon 2003-óta évről évre olyan színvonalas nemzetközi előadók lépnek fel, akiknek zenéje, munkássága a műfaji sokszínűség mellett kulturális értéket képvisel.

A fesztivál nyitónapján, július 13-án a Buena Vista Social Club dívája,Omara Portuondo, Diego el Cigala spanyol flamenco énekessel közösen lép színpadra. Omara Portuondo különleges turnéval ünnepli 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását. A 85 Tour koncertsorozat bemutatja az énekesnő pályájának minden egyes állomását a Besame Mucho-tól a Veinte Años-ig, megidézi hosszú karrierjének számos vonatkozását, fiatalkori éveit, soha nem szűnő rajongását az elegáns kabarék világa iránt, a különböző ízeket és zamatokat a Buena Vistás napoktól egészen máig. Társa a színpadon a 3 Latin Grammy-díjat magáénak tudó, spanyol cigány örökségére végtelenül büszke el Cigala. Az izgalmas, szenvedélyes, megújulást kereső énekest nem véletlenül aposztrofálták „a flamenco Sinatrájának.”

omara_elcigala

Július 14-én a VeszprémFest színpadán láthatja és hallhatja először élőben a magyar közönség Gregory Portert. A Grammy-díjas művész bár jazzénekesnek tartja magát, de zenéjében élvezettel ötvözi a jazzel a bluest, a southern soult és a gospelt is. Gregory Portert ma az egyik leginkább magával ragadó bariton hangnak tartják. Zenéje hatalmas lelket sugároz, amely egyszerre közvetít érzelmeket és intellektualitást, anélkül, hogy a dalok előadásában a legkisebb hangi manír is fellelhető lenne. Gregory Porter, korunk egyik legkeresettebb jazzénekese, aki amerikai és európai önálló koncertjei mellett rendszeresen vendégszerepel más előadók albumain is.

Lisa Stansfieldet a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartották számon a 80-as évek végén és a 90-es években. Bár az énekesnőt a 2000-es évektől színésznőként is jegyzik, ám a zenének soha nem fordított hátat. Az elmúlt évtizedekben magával ragadó hangjának és kortalan popdalainak köszönhetően Lisa Stansfield a slágerlisták élére jutott az Atlanti-óceán mindkét partján, énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit és Ivor Novello díjat. Lisa albumai – több mint 15 millió eladott példánnyal és legalább 20 vezető slágerrel – igazi nemzetközi sikert arattak. Az énekesnő július 15-én legnépszerűbb slágereit hozza el a VeszprémFestre.

Lisa Stansfield

Július 16-án az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze, a 36 éves Jamie Cullum lép fel Veszprémben. A fiatal zenész pályafutása igazi sikertörténet: többek közt magáénak tudhat  egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit- és három Sony Rádió-díjat, a GQ magazin kétszer jutalmazta „Az Év Embere” elismeréssel. Jamie Cullum lemezeiből világszerte több mint 10 millió példányt adtak el, olyan helyeken koncertezett, mint a  Hollywood Bowl és a Carnegie Hall, a Fuju Rock –  vagy a kultikus  Glastonbury Fesztivál, olyan előadókkal állt egy színpadon, mint Amy Winehouse vagy Billy Joel. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is, utóbbival szoros barátságot is kötve.

cullum

A VeszprémFest zárónapján, július 17-én igazi bulihangulatra számíthat a közönség, amelyet a Thievery Corporation garantál. A washingtoni duó klasszikusan érzéki és belassult hangzásukat kedvenceiktől, a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzik, egy új zenei világba illesztve. A formáció 1995 nyarán alakult, mára világhírű helyszínen, a wahingtoni Eighteen Street Lounge-ban, amely most is valódi inkubátora a város underground zenei világának. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton az erős italok, a dub, a bossa nova és a jazzlemezek jóvoltából jöttek össze, és elhatározták, megnézik, mi jön ki abból, ha mindezt egy lemezstúdióban összekeverik. És ennek immár 20 éve – ezt ünnepelhetjük velük turnéjuk veszprémi állomásán is.

Thievery Corporation (Rob Garza and Eric Hilton) in Washington DC

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum