KULTer.hu - Hamarosan itt a Friss Hús rövidfilmfesztivál
71695
post-template-default,single,single-post,postid-71695,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hamarosan itt a Friss Hús rövidfilmfesztivál

A Daazo.com 2016 tavaszán újra megrendezi a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivált. Az eseménysorozat a Toldi moziban lesz március 30. és április 3. között. A filmvetítések mellett pitchfórum és egyéb szakmai programok várják a közönséget.

Idén negyedszerre rendezik meg a Friss Hús rövidfilmszemlét, amely 2016. március 30. és április 3. között lesz Budapesten, a Toldi moziban. A fesztivál látogatóinak száma évről évre egyre magasabb: tavaly márciusban már több mint kétezren vettek részt a Friss Húson. A szervezők 2014. január után készült nemzetközi és magyar rövidfilmekből válogatják ki a fesztivál programjában vetítendő filmeket.

Az első Friss Hús megrendezésének célja a legújabb magyar rövidfilmek és alkotóik bemutása volt, mivel a fiatal tehetségek olyan szakmai fórum nélkül maradtak, ahol széles közönség előtt, nagyvásznon vetíthették volna alkotásaikat. A rendezvény sikere minden várakozást felülmúlt: a teltházas előadások sorát pótvetítések követték. A kiegészítő kulturális eseményeken és a workshopokon több száz filmkedvelő vett részt. Az eseményt záró Best of Friss Hús vetítés és buli ugyancsak nagy érdeklődéssel zárult. A Friss Hús az első sikeres fesztivál óta eltelt években szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint  az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava.

nrf

A Friss Hús magyar válogatásának legjobban sikerült filmjei azóta is eredményesen szerepelnek nemzetközi filmfesztiválokon: a tavalyi nyertest, Szilágyi Fanni Kamaszkor vége című alkotását a torontói fesztivál programjába is beválogatták, míg Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála díjnyertes animációja, a Limbo Limbo Travel a Sundance fesztiválra jutott el. Korábban Szőcs Petra és Kárpáti György Mór filmjei Cannes-ban mutatkoztak be a Friss Húst követően. Egyben az is kiderült, hogy a sokszor mostohán kezelt rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

Ahogy tavaly is,  az animációs és az élőszereplős filmeket külön kategóriába lehetett nevezni: a fesztivál utolsó napján három (magyar élőszereplős, magyar animációs, és nemzetközi élőszereplős és animációs) fődíjat osztanak ki. Az idei fesztiválra több mint 150 magyar és közel 600 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók, összesen 63 országból.

Borítókép: White Turnips Make it Hard to Sleep

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum