KULTer.hu - Irodalmi folyóiratok a megszűnés szélén
71245
post-template-default,single,single-post,postid-71245,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Irodalmi folyóiratok a megszűnés szélén

Számtalan nyomtatott sajtóorgánum létezik Magyarországon, mégis mindig felkavaró, ha egy-egy kulturáltabb közülük megszűnik, illetve ahhoz közel kerül, hiszen mindegyik egyedi és különböző értékeket képvisel, a lapok fennmaradása pedig éppen a kulturális sokszínűség, valamint a regionális és/vagy globális értékek megőrzésének védjegye.

Az idei év elejére veszélybe került lapokról a SzIF Online közölt egy rövid összesítőt. Zelei Dávid szemléjében arról értesít, hogy a 2000 irodalmi és társadalmi havilap a Nemzeti Kulturális Alap pályázatának kései kiírása miatt áprilisig biztosan szünetel, de az is lehetséges, hogy ha ekkor meg is jelenik új lap, az a búcsúszám lesz.

A Nagyvilág nevet viselő, 1956-ban alapított világirodalmi folyóirat legsikeresebb időszakában 50 ezres példányszámban kelt el, ám a ma meglévő több mint 900 előfizető is jó eredménynek számít. A főszerkesztő, Fázsy Anikó január 16-án bekövetezett halálával járó veszteségen túl a folyóirat is nehéz időszak elé néz. Fázsy a Nagyvilág mögött álló alapítvány képviselője is volt, és amíg nem tudják őt helyettesíteni, addig nem tudnak az alapítvány számlájához hozzáférni, így nincs pénz az előállításra, a számok megjelenései remélhetőleg csupán csúsznak. Az már biztos, hogy ha újabb kiadásra kerül sor, az nem az Új Világ Alapítványhoz kapcsolódva fog történni.

A Magyar Lattre Internationale negyedéves európai kulturális folyóirat századik számával viszont valóban úgy tűnik, hogy a végéhez ért.

Néhány héttel ezelőtt a salgótarjáni székhelyű Palócföld szerkesztősége is lemondott, s bár a tervek szerint új társaság veszi át a lapot szépen megújító csapat helyét, a Nemzeti Kulturális Alap csökkentett keretéből még korántsem biztos, hogy a bizonytalan helyzetbe sodródott Palócföldnek is jut majd szükséges mennyiségű támogatás, s ez persze igaz sok további kulturális-irodalmi felületre is.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum