KULTer.hu - Koponyalékeléssel az elmebaj ellen
72529
post-template-default,single,single-post,postid-72529,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Koponyalékeléssel az elmebaj ellen

Koponyalékelést, koponyavésést használtak eleink a szellemi, mentális betegségek kezelésére. Úgy vélték ugyanis, hogy ezeken a nyílásokon keresztül visszatérhet a fejbe a „bolygólélek”, mely korábban elhagyta a beteget – innen ered az „agyafúrt” kifejezésünk is. A szegedi Móra Ferenc Múzeum Kincsek-Titkok-Aranyak című kiállításán most több ilyen meglékelt koponyát is láthatnak az érdeklődők.

A honfoglaló magyarok nagy számban végeztek koponyalékelést, úgynevezett trepanációt. A beavatkozást kétféle okból használták, leginkább harci sérülések gyógyításakor, valamint rituális céllal, a mentális betegségek megszüntetésére.

koponya2

Legtöbbször a harctéri fejsérüléseket gyógyították a koponyalékelés módszerével a sámánok. Ekkor teljesen átvágták a koponyafalat, hogy csökkentsék a fejfájást vagy a folyadék felhalmozódását, s megmentsék a sebesült harcos életét. A fejbőr a beavatkozás után begyógyult, de a nyílások megmaradtak: ezek mérete rendkívül különböző, akár több centiméter átmérőjű is lehet.

A jelképes koponyalékelést a mentális betegségek kezelésére is használták a sámánok: a koponyacsont külső rétegét távolították el kizárólag felnőttek, főként férfiak koponyájáról. A véséseknek rituális célja volt, amellett, hogy rendkívüli fájdalmakat is jelenthettek. Úgy gondolták ugyanis, hogy az őrültnek, bolondnak ítélt betegbe ezeken a vágatokon keresztül juthat vissza a „bolygólélek”, mely korábban elhagyta.

koponya3

A koponyalékelést mind a mai napig használja modern formában az orvostudomány, emellett a módszer nyelvünkbe is beépült: az „agyafúrt” kifejezés ugyanis valószínűleg ebből a beavatkozási módszerből ered.

A Kincsek-Titkok-Aranyak című kiállításon most több, sebészeti és rituális céllal meglékelt koponyát is láthatnak az érdeklődők a nagyszentmiklósi aranykincs másolatai mellett. A tárlat július 3-ig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum