KULTer.hu - Különleges könyvajánló oldalt indítottak
71417
post-template-default,single,single-post,postid-71417,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Különleges könyvajánló oldalt indítottak

Könyvsú-GO címmel egy olyan fiataloknak szóló könyvválasztó oldalt indított el a gödöllői városi könyvtár, amelynek a különlegessége, hogy nem felnőttek vagy szakemberek, hanem gyerekek ajánlanak kortársaiknak olvasnivalót, vagy éppen nem ajánlják a köteteket, ha nekik se tetszett.

Az adatbázis alapja az a több mint 200 könyv, melyet 2015-ben gödöllői fiatalok olvastak el és értékeltek az Olvasók Diadala* vetélkedőben. A könyveket 13 kategóriába sorolták a címek alapján, de az unalmas zsánerfelosztás helyett itt a fiatalok érdeklődésének megfelelő műfajokból lehet választani. Az Állati elmék, a Totál titkos naplóm vagy a Kalandos vakációnál egyértelmű, milyen típusú könyvek találhatóak, de vannak talányosabb kategóriák is: a Rossz voltam, Az élet játéka vagy a Négyen egy gatyában.

A Könyvsú-GO-n be lehet állítani azt is, milyen érzelmeket szeretnénk a választott könyvekben: Szerelem, barátság, izgalom, erőszak, varázslat, humor, mondanivaló.

A kiválasztott könyvekre kattintva megjelenik a könyv rövid leírása, a korhatár jelzése (ha van) és a fiatalok ajánlása: miért volt jó olvasni, kinek ajánlaná a könyvet és lenne-e regényhős. A legtöbb könyv értékelése mellett látható néhány kreatív feladat, melyet a vetélkedő során kellett a diákoknak megcsinálniuk: Facebook link a regény szereplőjének profiljáról, sms-ben összefoglalt tartalom vagy a csapattagok fotója önmagukról, egy-egy regényhősnek beöltözve.

A honlap készítői, a gödöllői könyvtárosok azt ígérik, hogy a választék folyamatosan bővül és hamarosan minden olvasó hozzájárulhat az adatbázis bővítéséhez.

Addig is lehet értékelni, hozzászólni és persze olvasni. Próbáld ki, súgnak neked!

*Az Olvasók Diadala Suzanne Collins Az éhezők viadala című könyv kerettörténetére épülő interaktív olvasóvetélkedő volt a gödöllői városi könyvtár szervezésében, melyben 60 gödöllői diák vett részt. A játék során a résztvevők egy Gödöllő térképet és GPS koordinátákat kaptak, melynek alapján fel kellett keresniük 12 körzetet a városban. Ha megtalálták az információs táblát, ott egy QR kód segítségével beolvashatták a 12 műfajú könyvlistát és innen lefoglalhattak maguknak egy-egy könyvet. Ezeket a könyveket elolvasták, értékelték, feladatokat oldottak meg és ebből épült fel a Könyvsú-go adatbázisa. A természetjárással egybekötött játék kezdete egy Nyitóviadal volt a Kapitóliumban, azaz a gödöllői városi könyvtárban, ahol a játékosok kiképzésben részesültek: edzés, sminktanácsadás, Cosplay bemutató, lakoma és kiosztásra került a Bőségszaru tartalma is. Az 5 hónapon át tartó vetélkedőt a Győzedelmi Körút zárta, a könyvtárosok egy limuzint béreltek és körbejárták a fiatalokkal a helyszíneket. A gyerekek imádták az újfajta vetélkedést, a sok érdekes feladatot. A játék hangulatát hűen tükrözi az a videoklip, melyet a könyvtárosok vágtak össze a fiatalok feltöltött anyagaiból:

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum