KULTer.hu - Megkezdődött az idei Deszka Fesztivál Debrecenben
72177
post-template-default,single,single-post,postid-72177,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megkezdődött az idei Deszka Fesztivál Debrecenben

A jubileumi, 150. évadát ünneplő debreceni Csokonai Nemzeti Színházban péntek este megkezdődött a kortárs magyar drámákat felvonultató Deszka Fesztivál, amelyet idén már tizedik alkalommal rendeznek meg.

Ráckevei Anna, a színház igazgatója elmondta, hogy idén a Deszka felnőtt programjában 17 előadást tartanak, a Gördeszka programban 7 gyermek- és ifjúsági előadás lesz, és most először megrendezik az Ugródeszka programot is, amelyben a budapesti, a kaposvári és a marosvásárhelyi egyetemek végzős színészosztályai mutatják be vizsgaelőadásaikat.

Az idei fesztiválra az egész Kárpát-medencéből válogattak előadásokat: a tizenhárom vidéki és tíz fővárosi produkció mellé a repertoárba négy erdélyi, illetve partiumi, és egy-egy felvidéki, valamint délvidéki előadás is bekerült – tette hozzá Ráckevei Anna.

deszka

Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője korábban, a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy több mint száz előadásból választották ki a fesztivál programját. Mint kiemelte, a meghívott darabok minden eddiginél intenzívebben reagálnak jelen világunkra, a közéleti, társadalmi történésekre.

Több alkotás a menekültválság, a kivándorlás problematikájával foglalkozik, de láthatja majd a közönség az olaszliszkai tragédiát feldolgozó Borbély Szilárd-drámát vagy a Tar Sándor novelláiból készült, a reménytelen, kiúttalan világot, a rendszerváltás veszteseinek életét bemutató, A te országod című előadást is. Debrecenbe érkezik Spiró György új darabja, a Helló, dr. Mengele! is, amelyet tavaly az évad legjobb magyar drámájának választott a Színházi Dramaturgok Céhe – hangsúlyozta Gemza Péter.

A Deszka Fesztivál nagyszínházi programja a Pécsi Nemzeti Színház előadásával, Szálinger Balázs Becsvölgye című darabjával kezdődött volna, de betegség miatt elmaradt. A Víg kamaraszínházban pedig a Csokonai Színház előadásában mutatták be a Camille című drámát. Pénteken tartották a Gördeszka Fesztivál első előadását is: Parti Nagy Lajos Maya hajója című gyerekdarabját láthatta a közönség a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népszínház közös produkciójaként.

A Deszka Fesztivál nyitó eseményeként Máthé András színházi fotóiból nyílt pénteken kiállítás Álomkergetők címmel a Csokonai Színház nézőtéri büféjében.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum