KULTer.hu - Moldovába vitték a Veronából elrabolt nagy értékű festményeket
72041
post-template-default,single,single-post,postid-72041,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Moldovába vitték a Veronából elrabolt nagy értékű festményeket

Moldovában azonosították a Veronából tavaly novemberben ellopott 17 értékes reneszánsz és barokk festmény rejtekhelyét. Minden idők egyik legjelentősebb – átszámítva 4,5-6 milliárd forint összértékű – olaszországi műkincsrablása ügyében 13 személyt, javarészt moldovai állampolgárokat tartóztattak el.

A gyanúsítottak elfogását Flavio Tosi veronai polgármester jelentette be kedden, hozzátéve, hogy reméli, a festmények mind jó állapotban fognak előkerülni. A letartóztatásokat keddre virradóra hajtották végre, 10 moldovai és három olasz állampolgárt vettek őrizetbe, kilenc személyt a Moldovai Köztársaságban, négyet Olaszországban. A lefogottak között van a múzeum biztonsági őre is, aki szolgálatot teljesített a lopás estéjén.

A tettesek november 18-án este hatoltak be a veronai Castelvecchio városi múzeumba. Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett három álarcos, fegyveres rabló közül ketten a bejáratnál álló vagyonőrt arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.

rubens

A rablók elvitték világhírű művészek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el.

A bűnözők ismerték a múzeumot és tudták, mit akarnak elvinni – közölte Flavio Tosi veronai polgármester, aki szerint a rablók kelet-európai megbízóknak dolgoztak.

A képeket a biztonsági ember gépkocsijával vitték el, majd erről egy másik autóba szálltak át.

A festmények együttes értéke 15-20 millió euróra (4,5-6 milliárd forint) tehető.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum