KULTer.hu - Nem lesz könyvhét a Vörösmarty téren?
72462
post-template-default,single,single-post,postid-72462,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nem lesz könyvhét a Vörösmarty téren?

Nemkívánatosnak határozta meg az Ünnepi Könyvhetet a Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol idén már 87. alkalommal rendeznék meg az eseményt – olvasható a Magyar Narancs online folyóiratában.

A tervezett döntés ellen a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete 100 tagcége nevében is tiltakozik. A könyvhetet már 1929 óta rendezik meg a fővárosban, ez a legrégebbi és valódi konszenzus övezte kulturális esemény. A döntést, hogy idén nem rendezhetik meg a Vörösmarty téren az ünnepet, azzal indokolta Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, hogy ott rend legyen. Ennek hátterében az lehet, hogy a Vörösmarty téri vendéglősöknek a teraszaikat ne kelljen visszapakolniuk, és így a könyves sátraknak átadniuk a helyet. A karácsonyi vásárt a kitelepítés nem érinti.

A június 9-én kezdődő könyvhét számára a Nemzeti Múzeumot ajánlották fel helyszínül. Mivel az eseményig közel két hónap van már csak, így szinte lehetetlen átszervezni mindent. Nem beszélve arról, hogy kormánydöntés született a terület felújításáról, így ez sem használható hosszú távon a rendezvény helyéül.

Budapest ezzel az előzmények nélküli döntésével felszámolná a város kulturális életének egyik emblematikus színhelyét, üzleti károkat okozna a szervezőknek, a téren pavilont bérlő könyvkiadóknak, valamint a fővárosi olvasóközönséget is rosszul érintené a megszokott kulturális programjuk áthelyezése, átszervezése.

Közben Kocsis Máté közleményében cáfolta a hírt: „erre vonatkozó döntést a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága nem hozott. A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet.”

Később Pataki Márton (Együtt) közleményben Kocsis állítását cáfolta: „a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága, amelynek Kocsis Máté az alelnöke, március 8-án 423./2016 (03.08) határozatában döntött arról, hogy április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Magyarul: június 9-től éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni.”

Frissítve:

Az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet. Hozzátették, hogy a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára.

A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a könyvhét által igényelt területet sem – írták.

„Egyidejűleg azonban szeretnénk kijelenteni, hogy a rangos kulturális rendezvénnyel tett kivétel nem jelenti azt, hogy a főváros közterületi állapotának rendezését szolgáló koncepció érvényesítéséről a főváros a jövőben lemondana” – áll a közleményben.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. okt. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum