KULTer.hu - Rangos kulturális díjat kapott a Krétakör
72089
post-template-default,single,single-post,postid-72089,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rangos kulturális díjat kapott a Krétakör

Európa egyik legrangosabb kulturális kitüntetését kapta meg a Krétakör – írja a 444.hu. A szervezet egy nyitott, innovatív társadalom létrehozásában elhivatott, valamint munkájával többek között segít lebontani a magyar társadalmat kettészelő határokat.

A díjat Margit holland hercegnő tiszteletére hozta létre az European Cultural Foundation. A rangos kitüntetést minden évben két szervezet kapja meg, idén a Krétakör mellett a madridi Medialab-Prado-t díjazták, mely a digitális kultúra demokratikus terjesztésével foglalkozik.

Bert Koenders holland külügyminiszter beszédében kitért arra, hogy fontos a kultúra Európát összekötő szerepével foglalkozni, valamint, hogy a jelenlegi körülményekre való tekintettel több szolidaritásra van szükség és tanulniuk kell az embereknek egymástól. Ezekben az ügyekben mutatta meg a két díjazott szervezet, hogy lehetséges velük érdemben foglalkozni.

award2

Schilling Árpád, a Krétakör alapítója nem tudott személyesen részt venni a díjátadón kedd este Amszterdamban, ezért köszönőlevelét felesége, Sárosdi Lilla olvasta fel a holland külügyminiszter, a királyi család több tagja és a holland kulturális élet legfontosabb szereplői előtt.

A zsűri a díjátadás során a Krétakör Alapítványról kiemelte: „Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat.”

A kitüntetés átvételével prezentációt tarthattak a Krétakör vezetői, ám helyettük az oktatási programjuk, a Szabadiskola három diákja (egy Miskolcon tanuló roma középiskolás, egy erdélyi magyar egyetemista lány, eg budapesti gimnazista) beszélt arról, hogy mit adott nekik ez a projekt.

A díjak mellé kapott pénzjutalmat a Krétakör az online archívumuk befejezésére használta fel, így már elérhető az elmúlt húsz év összes előadásanyaga is a honlapjukon.

Borító: Xander Remkes

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum