KULTer.hu - Shrek musical lesz Budapesten magyar színészekkel
71659
post-template-default,single,single-post,postid-71659,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Shrek musical lesz Budapesten magyar színészekkel

Elkészültek a jelmezek, a díszlet- és látványtervek, április elején pedig megkezdődnek a Shrek a Musical színpadi próbái: az Oscar-díjas animációs filmből készült musicalt május 29-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában, a címszerepet Feke Pál, Fionát Szinetár Dóra kelti életre, a Szamár pedig Csonka András lesz.

A produkciót Szente Vajk rendezi, aki a musical fordítását is készítette Galambos Attilával. A producer Rosta Mária, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője. A musical története megegyezik a 2001-ben bemutatott rajzfilmével.

Szente Vajk elmondta, hatalmas produkcióra készülnek. „A Shrek csodálatos musical, ezt bizonyítja az is, hogy a kreatív csapatba felkért alkotók – Európa legjobbjai –, egyből igent mondtak a feladatra” – fogalmazott.

Az előadás koreográfusa Túri Lajos Péter, a díszletet Kentaur – Erkel László –, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezi, a maszk Pohárnok Iván munkája, a produkció zenei vezetője Silló István.

shrekmusical_2

Kovács Yvette Alida elmondta: az amerikai útmutatás szerint a jelmezekben vissza kell köszönnie az animációs film világának, de saját ötletek megvalósítására is volt lehetőség, például a Sárkány jelmezét Tóth Gabi énekesnőre találták ki.

Feke Pál szerint a nézők korábban nem láthattak ilyen kidolgozottságú maszkot, amelyről elárulta, hogy csaknem három óra alatt készül el, és szinte újra kell tanulnia benne a mosolygást, a mimikát. A maszkot készítő Pohárnok Iván elmondta: sok kötöttséget jelentett a munkában, hogy egy meglévő rajzfilmfigurát kellett megteremteni. Megpróbálták minél jobban visszaadni a filmben látható karaktert, és minél kényelmesebbre készíteni a maszkot, hogy Feke Pál mimikája is láthatóvá váljon.

Kentaur elmondta, hogy hat hónapja dolgoznak a filmszerű előadáson. Céljuk visszaadni a mese világát, és úgy megfogalmazni a színpadon, hogy a produkciót ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezzék. „Talán még nem is volt Magyarországon ilyen gazdag látványvilágú, sok változással, nagy díszletekkel megjelenő produkció, ezért is érdemes eljönni” – hangsúlyozta.

shrekmusical_3

Az első Shrek-film történetét feldolgozó musical ősbemutatója 2008-ban volt a New York-i Broadwayn, a londoni West Enden 2011-ben debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség.

A Dreamworks Animation filmje és William Steig könyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket David Lindsay-Abaire készítette, a zene Jeanine Tesori munkája.

Szente Vajk elmondta: a musicalt Londonban látta, és 2014 nyarán született meg magyarországi bemutatásának ötlete. A Shrek humora és érzelmessége a gyerekeknek és a felnőtteknek is szól – vélekedett. A produkcióban, amelyet non-replica formában valósítanak meg 20 képben, mintegy 20 szereplő és 50 fős tánckar vesz részt. A számos prózai jelenetet is tartalmazó darabot élő zenével, nagyzenekarral játsszák.

A dalok betanulása elkezdődött, április elejétől zajlanak majd a színpadi próbák. Május 29-én – gyereknapon – kétszer adják elő a darabot, de Szente Vajk elmondta, hogy tervezik a produkció további életét is.

A korábbi szereposztással ellentétben – egyeztetési nehézségek miatt – Szulák Andrea helyett a Sárkány szerepét Tóth Gabi játssza. Farquaad nagyúr figuráját Serbán Attila alakítja. Az előadásban mások mellett Antal Timi, Danics Dóra, Sári Éva, Simon Boglárka és Oláh Gergő is szerepel.

Forrás: MTI, borító: Kovács Tamás/MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum