KULTer.hu - „Szavak, csodálatos szavak”
71998
post-template-default,single,single-post,postid-71998,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Szavak, csodálatos szavak”

Interjú Szabó Simonnal, a Red Bull Pilvaker rendezőjével

Március 15-én ismét jelentkezik a Red Bull Pilvaker az Erkel Színházból. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel az idei évben is két előadást szerveztek, melyekre egy óra alatt minden jegy el is fogyott. Idén csatlakoztak a fellépőkhöz Szabó Kimmel Tamás és Hámori Gabriella színművészek, az énekesek táborát pedig Meszka (Punnany Massif), Lábas Viki (Margaret Island) és Szivák Zsolt (Cloud 9+) erősítik. Az esemény kapcsán Szabó Simonnal beszélgettünk, aki idén rendezőként csatlakozott a produkcióhoz.

KULTer.hu: Honnan hallott először a Pilvaker mozgalomról?

Még két évvel ezelőtt láttam róla anyagokat az utcán és az interneten, de közelebbi kapcsolatba tavaly kerültem vele, amikor felhívott Takács Ákos (a Red Bull marketing menedzsere – a szerk.), hogy jó lenne, ha elszavalnék valamit a műsorban. Így kerültem kapcsolatba a többiekkel és tulajdonképpen így ragadtam benne a dologban.

KULTer.hu: Immár rendezőként és fellépőként is részt vesz a produkcióban. Miben más a két szerep?

Teljesen más, hiszen most az egész produkcióért kell felelnem. Amikor szerepel valaki, akkor csak a saját részére koncentrál. Most pedig onnantól kezdve, hogy az első pillanatban milyen lámpa gyulladjon fel, egészen a tapsrendig szinte mindenért én felelek nagyrészt.

KULTer.hu: Szerette volna, hogy a rapzene mellett a színház is nagyobb szerepet kapjon a Pilvakerben. Nehéz volt felépíteni a műsort a különböző műfajokból?

Nem volt nehéz, viszonylag adott volt, hogy a tavalyi csapatból kik azok, akik még benne vannak, és kik azok, akik új belépők. Főleg a színművészek voltak újak – a zenészek nagyjából ugyanazok maradtak. Őket már jól ismertem, és amikor a műsorrendet kitaláltuk, akkor is „egyszerűbb” dolgom volt, mert úgymond csak bele kellett illesztenem az általam preferált színészeket a zenés programba.

KULTer.hu: Hogyan történik az előadandó és megzenésítendő versek kiválasztása?

Főleg a forradalmi eszmét, szellemet próbáljuk követni. Sok olyan verset és dalt a műsorba illesztünk, ami még nem volt – vagy volt már, csak egy picit más formában. Illetve azokat a gondolatokat is próbáljuk kiemelni, amelyek hozzátartozhatnak egy ilyen forradalmi stílushoz: mint a barátság, a bajtársiasság, a szeretet, a szerelem.

KULTer.hu: Van olyan vers, amit még nagyon szívesen megzenésítene? Ami igazán közel áll a szívéhez?

Van még olyan vers, igen, de a jövőre is gondolni kell – nem lőhetünk el most mindent. Ha 2017-ben is lesz Pilvaker, akkor arra is koncentrálnunk kell, hogy legyen majd ott is új ötlet.

KULTer.hu: Mi a helyzet az előadókkal? Van olyan művész, akit szívesen látna még a Pilvaker színpadán?

Ez viszonylag nehéz kérdés, mert szerintem eléggé szűk most Magyarországon az a társaság, akik erre nyitottak. Mindenki a saját dolgával van elfoglalva, mindenkinek nagyon nehéz beleilleszteni a napi teendői közé ezeket a próbákat. Én nem zárkózom el tőle, nyilván attól is függ, hogy eszembe jut-e még valaki, egyáltalán jövőre is benne leszek-e projektben.

KULTer.hu: Vannak régi és új tagok is az előadók között. Az elsőként fellépők könnyen be tudnak illeszkedni a társaságba?

Nagyon jó a hangulat, mert az összes színész gyakorlatilag már ismeri a zenekarokat, és ugyanez igaz fordítva is. Olyan, mintha egy osztálytalálkozó lenne. Mindenki szereti a másikat, mindenki nagyjából tisztában van a másik munkásságával. Mindenféle beilleszkedési probléma nélkül működnek a próbák.

KULTer.hu: A Pilvaker célja az is, hogy közelebb hozza a magyar költészetet a fiatalokhoz. Mik a visszajelzések ezzel kapcsolatban?

Erről főleg az ötletgazda, Takács Ákos tudna nyilatkozni, de mindenképpen jó visszajelzésnek minősül, hogy szűk egy óra alatt fogyott el az összes jegy, amikor elindult az online jegyvásárlás.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum