KULTer.hu - Utcai könyvszekrényt szeretnének Debrecenbe
71537
post-template-default,single,single-post,postid-71537,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Utcai könyvszekrényt szeretnének Debrecenbe

Úton vagy, olvasni támad kedved, de nincs nálad könyv? Többek között ezt a problémát is megoldaná a Művésztér Egyesület, a Debreceni Moly Klub és a Rotaract Club Debrecen Főnix közös kezdeményezése; lelkes emberek közreműködésével azt szeretnék elérni, hogy Debrecenben is legyen, és aktívan működjön közösségi könyvsziget, utcai könyvszekrény. A megvalósítás határidejét szeptemberre tűzték ki.

Nyugat-Európában és Angliában már régóta működik a szabadtéri könyvcsererendszer, melynek működése egyszerű: ha elviszel olvasni egy könyvet, rakj a helyére egy másikat.

Budapesten és Nyíregyházán néhány helyen már található „becsület könyvtár”, valamint a határ közeli Nagyváradon is, de egyébként Európa keleti részén még így sem számít gyakorinak.

freelibrary_1

Az utcai könyvszekrény előnye, hogy ha éppen várakozunk, akkor is kezünkbe vehetünk egy regényt, verseskötetet, magazint, illetve már olvasott, megunt vagy felesleges könyveinket is elcserélhetjük egy különösen izgalmas módon.  Akár olyan könyvekbe is belelapozhatunk így, amikbe egyébként lehet, hogy nem is tennénk.

A szabadtéri könyvtárakat buszmegállóban, telefonfülkében szokták általában elhelyezni, de gyakran ennél kreatívabb megoldásokat választanak.

A kezdeményezők létrehoztak egy Facebook-eseményt, ahova folyamatosan publikálni fogják, hogy éppen hogyan haladnak a megvalósítással. Ugyanitt megtekinthető az egyik szervező közvélemény-kutatása arról, hogy a debreceniek hol szeretnének utcai könyvszekrényt. Eddig a legtöbb szavazatot az Ady park ötlete kapta.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum