KULTer.hu - Verseket szavaltak a városligeti fákért
72251
post-template-default,single,single-post,postid-72251,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Verseket szavaltak a városligeti fákért

Magyar írók olvastak fel műveikből vasárnap délután azoknak civileknek, akik a Városliget kivágásra kijelölt fáit őrizték az egykori Kertem szórakozóhely területén.

Hely, hol felolvashatol címmel tartották március 20-án a felolvasást a Városligetben, Budapesten. Az írók ezzel támogatták azokat az aktivistákat, akik csütörtök óta váltják egymást a helyszínen, így tiltakozva a fák kivágása ellen.

fak4

Az eseményen többek közt Csutak Gabi, Györe Gabriella, Gyukics Gábor, Hetényi Zsuzsa, Kiss Judit Ágnes, Mán-Várhegyi Réka, Mesterházi Mónika, Nagy Gabriella, Nagy Márta Júlia, Németh Gábor, Pataki Éva, Sirokai Mátyás, Szvoren Edina, Tábor Ádám, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Wirth Imre és Závada Pál olvastak fel műveikből.

Felolvasásra elküldött szövegével vett részt az akcióban Nyáry Krisztián (akinek a kezdeményezésére létrejött az esemény), Böszörményi Gyula, Horváth Viktor, Kálmán C. György, Lázár Júlia, Molnár Krisztina Rita és Petőcz András.

fak2

Sok író szolidaritását jelezte, többek között: Áfra János, Darabos Enikő, Erdős Virág, Kiss Noémi, Kiss Tibor Noé, Marno János, Mezősi Miklós, Szijj Ferenc, Tóth Kinga, Valachi Anna, Vécsei Rita Andrea és Vörös István.

A japán Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Házának építése miatt adták ki az engedélyt épületek lerombolására és fák kivágására a Városligetben. Ennek a projektnek a részeként tűnt már el a Kertem nevű szórakozóhely.

fak1

A volt Hungexpo területén állítólag 19 fát szükséges növény egészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példányt szám szerint 5 fát  március 21-22. között átültetnek. A kivágott fákat többszörösen pótolják. Olyan nagyobb méretű egyedeknek is elkezdték a kivágását, melyek korábban nem kerültek fakataszterbe, nem voltak nyilvántartva – vélhetőleg amiatt, hogy ki lehessen őket vágni.

A fotókat Gerőcs Péter készítette.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum