KULTer.hu - A hollószárnyak árnyékában
73907
post-template-default,single,single-post,postid-73907,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A hollószárnyak árnyékában

A Trónok harca 6. évadának nemzetközi premierje

Az előző héten több fontos film- és sorozatpremiert is tartottak Los Angelesben. A Trónok harca 6. évadának debütálásán mi is ott voltunk a vörös szőnyegnél, és megnéztük, milyen a világ egyik legsikeresebb sorozatát népszerűsítő hollywoodi bemutató hangulata.

A helyszínen – a bennfentesek információi szerint – már délelőtt óta javában állt a premiervendégeket fogadó méretes díszlet: az 5. évad szimbolikus állatfigurája, a kitárt szárnyú hollószobor, amit két oldalról látványos zászlósor vett körül. Ide érkeztek a bemutató meghívottjai, a színészek kísérőikkel, a filméra képviselői és a tehetős fizetős vendégek. A televíziós újságírók, a világ minden pontjáról érkező stábok is örömmel készítették első beharangozójukat a félelmetes szobor árnyékában.

1958373_10154060977838142_945406907883942098_n-2

Hollywood – egyébként úgy tűnik – kiheverte a díjátadó szezon fáradalmait (Golden Globe, Spirit Award, Oscar, Critic’s Choise Award stb.), és a csend után főnixként támadt fel újra poraiból – már ami az elvárható csillogást illeti. Most azonban a főnix helyett a már említett holló került a figyelem középpontjába, a sztárok érkezése előtt mindenki a feltűnő, hatalmas, több méter magas madarat fotózta. Itt találkoztam újra Hollywood kultikus ikonjával, Gregg Donovannel (akivel már az Oscar ideje alatt összebarátkoztam). Gregg Hollywood – állandóan jelmezbe öltözött – „nagykövete”, minden sztár ismeri, és persze nem maradhatott ki részéről sem a sasos kép. Gregg hívta fel a figyelmemet arra is, hogy ezen a héten egymást fogják érni a világsztárokkal zsúfolt premierek a Csillagok sétányán. Hollywood szintén a napokban tartotta a Mother’s Day bemutatóját, ahol igazi sztárparádé volt Jennifer Anistonnal, Julia Robertsel, Britt Robertsonnal és Kate Hudsonnal. A héten még egy másik premierre is sor került, a Captain of America: Civil Warra, ahol hasonlóan kimagasló szereposztással és vörös szőnyeges bevonulással – Chris Evansszal, Robert Downey Jr.-ral, Gwyneth Paltrow-val, Paul Rudd-dal, Jeremy Rennerrel és Elizabeth Olsennel – igyekeztek jó reklámot csinálni a filmhez a producerek. Sajnos ezekről a premierekről lemaradtunk, de kárpótlásul megnézhettük a Trónok harca bevonulóját.

IMG_4356

A szervezők – úgy látszik – már Kaliforniában sem bíznak semmit a véletlenre, tanultak belőle, hogy az Oscar vörös szőnyege két egymást követő évben ázott használhatatlanná: így most előre befedték a Trónok harca bemutatójának helyet adó Kínai Színház előtt. A „vörös” ez esetben erős túlzás: a premier designja kifejezetten a sorozat kékes-szürkés-feketés atmoszféráját akarta visszahozni. A „vörös szőnyeg” olyan jellegtelen szürke volt, akár a beton, a sötét árnyalatú háttérmolinón pedig a sorozat szereplőinek képei (halotti maszkjai?) sorakoztak, akár egy kriptában. Az a színésznő járt jól – Sophie Turner – aki nem tartott attól, hogy a pirosas ruhaválasztása ütni fogja a szőnyeg színét. A színésznő az uszályos, mályvaszínű estélyijével keltett komoly feltűnést, a fotósok egyértelmű kedvence volt – ezt a meccset most ő nyerte. Csak kicsivel maradt le tőle Maisie Williams, aki tartotta magát az aktuális hollywoodi trendhez: felső gyanánt nem viselt mást, mint egy pánt nélküli bikinifelsőt, amiben úgy festett, mint aki éppen a strandról jött. Jelen esetben ez most teljesen elképzelhetetlen volt, mert a napsütésről híres Los Angelesben ekkor már napok óta szakadt az eső. Egy kis baráti interakció – vagy inkább barátnői konkurencia – is megvillant Sophie Turner és Maisie Williams között, ami kétségtelenül a legnagyobb történés volt a Trónok harca vörös szőnyegén: Turner empirikus (kvázi tapogatós) módszerrel vizsgálta meg kolléganője melltartóját, amikor persze a fotós kollégák lendültek akcióba, és a kattogtatták a gépeket nagy vakuvillámlások közepette. Emilia Clark  ezek után hiába érkezett szintén feltűnő, bársony virágmintásban, esélye nem volt a megfelelő figyelmet kivívnia magának. A férfi szereplők elhalványodtak a hölgyek (műsora) mellett, de a sorozatrajongók azért már az utcán hatalmas üdvrivalgásokkal fogadták a kedvenceik érkezését.

IMG_4360

Olyan érzésem volt, hogy a teljes világsajtó megjelent a premieren. A fotósok több sorban sorakoztak a vörös szőnyeg mellett – a hátsó sorok hordozható sámlikra álltak –, a szokásos módon ment a kiabálás, hogy a sztárok milyen irányba forduljanak, és milyen pózban álljanak. Mindig nagyon érdekes számomra, ahogy a fotósok hangosan, egymást átkiabálva próbálnak instrukciót adni a sztároknak, akik a fülüket hegyezve, hervadhatatlan mosollyal az arcukon próbálják teljesíteni a kéréseket annak érdekében, hogy másnap jól mutassanak a világsajtó hasábjain. De most valahogy az egész sokkal könnyedebb volt, mint más premiereken. Az volt az érzésem, hogy a Trónok harcának szereplőgárdája tényleg összeszokott csapat. A színészek őszintén megörültek egymásnak, és az ilyenkor megszokott, feszengős formaságokat is hanyagolták. Ez a jó hangulat átragadt a média képviselőire is – régen éreztem magam ilyen oldottan premieren. Sajnos a vetítésre már nem szólt a meghívásom, így nekem is meg kell várnom, hogy képernyőre kerüljön a 6. évad első epizódja.

A Trónok harca 6. évadának nemzetközi premierje, Hollywood, 2016. április 13.

A képeket a szerző készítette.

Vida Virág

szerző: Vida Virág
honlap e-mail
Vida Virág 1977-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten és Los Angeles-ben él. Színház- és tánckritikus, koreográfus. A Debreceni Egyetem magyar és művészettörténet szakát 2004-ben végezte el, a LÉK irodalmi kör megalapítója volt. Később a KFRTKF posztgraduális képzésén szerzett tánc- és drámapedagógusi dipolomát, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc szakát végezte el. Újságírói munkásságát a Színház szakfolyóiratnál kezdte 2005-ben, azóta számos szaklapnak és magazinnak a szerzője lett.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum