KULTer.hu - Charlie Chaplin-múzeum nyílik Svájcban
73579
post-template-default,single,single-post,postid-73579,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Charlie Chaplin-múzeum nyílik Svájcban

Charlie Chaplin-múzeum nyílik Svájcban vasárnap, tisztelegve a Londonban született színész-rendező előtt, aki egyike volt Hollywood legnagyobb sztárjainak a filmipar hajnalán.

A Chaplin világa elnevezésű gyűjtemény létrehozását 15 éve tervezik, a múzeum a Lausanne-tól 26 kilométerre fekvő Corsier-sur-Veveyben nyílik meg a Genfi-tó partján – írta a The Daily Telegraph.

Chaplin a dél-londoni Walworthben született 1889. április 16-án, és 88 évesen halt meg 1977 karácsonyán Corsier-sur-Vevey-ben.

charliechaplin1

A múzeumot azon a Manoir de Ban nevű birtokon hozták létre, ahol Chaplin élete utolsó negyed századát töltötte feleségével, Oonával és nyolc gyermekükkel.

A gyűjteményben látható a Modern idők című, 1936-ban készült filmjének óriási gyári díszlete, amelyet Hétalvó című filmjében Woody Allen is megidézett, és a látogatók személyesen is átélhetik az Aranyláz című Chaplin-filmből ismerős, szikla szélén ingó ház élményét is.

„Azt akarta, hogy az emberek emlékezzenek rá. Ezért forgatott filmeket és ezért volt olyan perfekcionista a munkában. Azt hiszem, elégedett lenne a múzeummal” – mondta Eugene Chaplin, a filmes 62 éves fia.

Chaplin akkor költözött Svájcba, amikor az ötvenes években kommunista szimpátiával vádolták meg az Egyesült Államokban.

A múzeum megnyitását hátráltatta, hogy hét évbe tellett, amíg engedélyezték az építkezést a birtokon, és öt évig húzódott a megegyezés abban a perben, amelyet a szomszédok indítottak, attól tartva, hogy a múzeum megzavarja a környék nyugalmát.

Michael Chaplin, az Oscar-díjas filmes 70 éves fia elmesélte, hogy a birtokon annak idején a Downton Abbey-hez fogható élet folyt, tucatnyi szolga dolgozott a kastélyban, és csodálatos volt ott gyerekeskedni.

A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát. Ifjúságának londoni emlékei és több filmjének – köztük a Diktátornak – a díszletei, kellékei is felbukkannak a múzeum kiállításain. Természetesen Chaplin filmjeinek jól ismert kellékei, a kemény kalap és a sétapálca is megtekinthető, akárcsak néhány filmbeli jelmeze. A múzeumban több mint 30 viaszszobor, köztük Albert Einstein és Woody Allen élethű mása is szerepel, ezek a párizsi Grevin viaszmúzeumban készültek.

Egy üvegtároló őrzi azt az oklevelet, amelyet II. Erzsébet brit királynő írt alá, amikor Chaplint lovaggá ütötte. Egy másik vitrint Oscar-díja foglalja el.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum