KULTer.hu - Holdra szállás szintetizátorokkal
73009
post-template-default,single,single-post,postid-73009,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Holdra szállás szintetizátorokkal

Karányi: Million One

Nyolc év után új lemezzel jelentkezik a kétszeres Fonogram-díjas Karányi Dani. A magyar Dj Million One című friss EP-je csak a kezdet, ugyanis idén még három kislemezt fog kiadni, hogy az év végére összeálljon egy majdnem kétórás album. Az első negyedév termése egy utópisztikus űrutazás, melyben Karányi a hazai popzene népszerű alakjaival kollaborált.

Ha valaki a minőségi hazai klubzenéről beszél, akkor Karányi Dani neve óhatatlanul előkerül. Igaz, az elmúlt években kifejezetten csöndben alkotott, legutóbbi nagylemeze 2008-ban jött ki Aerodynamics címmel. Azóta olyan „életjeleket” adott magáról, mint a Celebrate Life vagy a tavalyi Hitime, melyekre bármelyik nívós elektronikus zenei fesztiválon tízezrek bólogatnának. Mint már említettem, az új EP egy konceptalbum első állomása, az idei év során még három másik kislemez kerül napvilágra. Az ötszámos Million One viszont több, mint szimpla ízelítő az új Karányi-albumból.

12671608_10153205183751222_1095653679929822526_o

A reklámiparban dolgozó Dj nem távolodott el mérföldekkel eddigi hangzásvilágától, az új dalok is az underground elektronikus zene minőségi darabjai, ám ezek talán az eddigi alkotásainál is eklektikusabbra sikerültek. A Million One bevallottan a nyolcvanas évek sci-fi filmjeinek hangulatvilágából merít, melyet az utópisztikus szintetizátor-betétek és egyéb hangeffektek egyértelműen felidéznek még azok számára is, akik nem igazán jártasak a science fiction történetében. A harmadik szám, a Million 1, nemcsak az EP mértani közepét jelenti, hanem egyfajta esszenciális súlypontját is; a legerősebb szám, mely egyértelműen slágergyanús. A közreműködő női előadó fülbemászó hangja sokak számára ismerős lehet – Polgár Odett előszeretettel kollaborál hazai lemezlovasokkal, a Karányival létrehívott szám pedig mindkét zenész egyik legprofibb alkotása lett.

A Break Up Silence is megállná a helyét single-ként, a Million One többi dala pedig inkább nagyon erős hangulati aláfestésként működik, noha tényleg nagyon profin össze vannak rakva. Egy intergalaktikus találkozás különféle house-os árnyalatokba csomagolt impresszióját keltik, eszméletlen sok szintetizátoros résszel. Mindez első hallásra bohókásnak tűnhet, de végighallgatva ez EP-t minden szólam, minden effekt a helyére kerül. Karányi a Digital Digital és a már említett Aerodynamics című előző lemezein akkurátusan bejárta az utazás tárgykörét, és az idei, gondosan megmunkált EP-n a zenén keresztül most a világűrt is célba vette. Egy tervszerűen végrehajtott fejlődéstörténet ez a Berlinben alkotó Dj-től, amelynek segítségével a könnyen fogyasztható EDM-mel szemben egy igazán ütős alternatívát kínál az stílusgazdag elektronikus zene szeretőinek.

Karányi február 27-én az Akvárium Klubban mutatta be a Million One-t, és a beígért albumkoncepció tükrében még sok teltházas budapesti klubfellépésre számíthatunk tőle idén. Remélhetőleg a nyári fesztiválszezonban is fogunk találkozni vele, kiegészülve a Mary Popkids-es Kamával és a The Carbonfools frontemberével, Fehér Balázzsal, akik Odett mellett szintén hozzáadnak a korong sikeréhez.

A képek forrása Karányi Facebook-oldala.

Énekes András Előd

szerző: Énekes András Előd
honlap e-mail
Énekes András Előd 1993-ban született Egerben. A Debreceni Egyetem doktorandusza, sportmédia kutató, a PusztaHang főszerkesztője, a KERET blog szerkesztője. A Magyar Nemzet egykori sportújságírója.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum