KULTer.hu - Jelentős kulturális folyóiratok szűnnek meg
74493
post-template-default,single,single-post,postid-74493,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jelentős kulturális folyóiratok szűnnek meg

Nyilvánosságra hozták a Szépirodalom Kollégiumának döntését, amely szerint fontos fórumokra sem jutott pénz idén. Mint ahogy az a keret jelentős csökkentéséből sejthető volt, számos irodalmi-kulturális lapnak meg kell szűnnie a támogatás hiányában. Azoknak a sajtótermékeknek pedig, akik részesülnek a Nemzeti Kulturális Alap segítségében, többnyire továbbra is bizonytalan a jövőképe, ugyanis a kapott összeg nem elegendő az egész éves működéshez.

Laptámogatást többek között a debreceni székhelyű Alföld Alapítvány is kapott, ami azt jelenti, hogy az Alföld folyóirat legalább 10 számának megjelentetését támogatják idén. Ez az összeg szerencsére egy városi önkormányzati támogatással kiegészítve lehetővé teszi a zökkenőmentes működést egész évre, az irodalmi-kulturális lapok jelentős része viszont megszűnni kényszerül.

A pályázatok eredménye írott és elektronikus sajtótermékeket egyaránt érint. A jelentkezők közül ettől a kollégiumtól mindössze 35 folyóirat nyert támogatást, ebből 26 írott, 9 pedig online sajtóorgánum. A listát 2016. április 28-án tették közzé, ide kattintva pedig meg is tekinthető, de vannak folyóiratok, melyek más kollégiumokhoz kerültek, s onnan kaptak vagy nem kaptak támogatást, a képzőművészeti és közművelődési kategóriába sorolt folyóiratok említhetőek itt többek közt.

2016_04_29 folyoiratok kicsi

Legalább tíz olyan folyóiratról beszélhetünk viszont, melyek a támogatás hiányában már meg is szűntek vagy várhatóan meg fognak szűnni. Zelei Dávid szerkesztő, kritikus összegyűjtötte ezen lapok listáját, és közzé tette a Facebook-oldalán: „Ha jók az adataim, az irodalmat is közlő, tavaly támogatást kapó lapok közül 3 megszűnt (Magyar Lettre, Vár ucca műhely, és, ha igaz, a 2000), se tavaly, se idén nem kapott 2016-ra támogatást kilenc, akik közül se más államtól, se máshonnan nem számíthat (érdemi) támogatásra például a Vigilia, a Könyvhét, vagy a Kritika (…). Csak a helyi és megyei önkormányzatra számíthat a Bárka, (…) a Palócföld, a Pannon Tükör (…). Tavalyról áthozott, legfeljebb féléves támogatás után kivégzésre (legjobb esetben: csonka évfolyamra) felkészül: az Apokrif, a Mozgó Világ, Prae, Ex Symposion. Tavaly kapott támogatást idénre, de Fázsy Anikó halála miatt egyelőre (?) szünetel a Nagyvilág.” De tudjuk, hogy a Revizor és a prae.hu sem nyert el támogatást idén (igaz, utóbbi szerkesztősége a Prae-vel és az Apokriffel együtt formai hibák miatt lett a pályázatból kizárva, s bízik az újraelbírálásban), s az egyébként néhány millió forinttal támogatott Színház szerkesztősége is az online-ra való teljes átállásra kényszerül.

A rendszerváltás előtt alapított lapok alatt ingoványossá kezd válni a talaj, de még működnek, azonban a ’89-ben alapítottak sajnos lassan eltűnni látszanak a magyar kulturális folyóiratpalettáról, mint azt a fentebb olvasható idézet is jelzi; a Magyar Lettre Internationale, a Beszélő és a szerkesztőség döntésére (a financiális háttér megléte ellenére is) megszűnt Holmi után most a magyar irodalmi élet szintén meghatározó orgánumának számító 2000 is leáll.

Nyerges Gábor Ádám költő a következőket írta a lap megszűnéséről: „A hatása és jelentősége most még talán fölmérhetetlen, hogy konkrétan mekkora is, de talán nem kockáztatok nagyot, ha úgy vélem, irodalomtörténeti léptékben lesz majd utólag elgondolható és megbecsülhető. Az általa lefedett időszak legnagyobbjaitól közölt, afféle igazi ‘top’ és elit folyóirat volt, mégsem, sohasem elitista vagy sznob. Folyamatosan nyitottak fiatal tehetségek felé, így köszönhettem nekik első igazán fontos megjelenésemet…”

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum