KULTer.hu - Jelentősen csökkenti a támogatásokat a Nemzeti Kulturális Alap
73619
post-template-default,single,single-post,postid-73619,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jelentősen csökkenti a támogatásokat a Nemzeti Kulturális Alap

Nehézségek előtt állnak a magyar folyóiratok, ugyanis idén az előző évekhez képest jóval szűkebb támogatási keretet állapított meg a Nemzeti Kulturális Alap bizottsága. Ahhoz, hogy a folyóiratok az év első felében működni tudjanak, az NKA-nak kulturális rendezvényektől és alkotóktól kellene pénzt elvonnia, a szakmai kollégiumok pedig egyelőre csak 158 millió forintot tudtak átcsoportosítani erre a célra – olvasható az mno.hun.

A kollégiumok kényszerhelyzetbe kerültek, és nem lehet még tudni, hogy a könyvkiadás, színházi előadások, kulturális rendezvények vagy esetleg előadók támogatását csökkentik-e annak érdekében, hogy az eddigi NKA-támogatásból stabilan működő folyóiratok továbbra is fenn tudjanak maradni.

A Nemzeti Kulturális Alapot azért hozták létre, hogy a minőségi kultúrát támogassa, és azon belül is például az olyan ismeretterjesztő, filmes, színházi, irodalmi és művészeti folyóiratokat, melyek pusztán a piacról nem tudnak megélni. Ezekről a folyóirat kollégium megszűnése után már a szépirodalmi kollégiumnak kellene gondoskodnia, de a lehetőségek beszűkültek.

Az elmúlt években 700 és 800 millió forint közötti összeget osztott szét a különböző sajtóorgánumoknak a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága, ami az NKA irányító testülete. Idén márciusban ennél jóval alacsonyabb összeget, 350 milliós éves támogatási keretet állapított meg a bizottság a magyar folyóiratok számára. Bár voltak korábban is eltérések a támogatási összegek között, ekkora kilengésre még nem volt példa. Az NKA átalakítása miatt egyébként már az év elejétől kezdve tartozásai vannak egyes folyóiratoknak, ugyanis a döntések csúsznak.

A Nemzeti Kulturális Alap mindezt más fényben világítja meg, szerinte idén nőttek a támogatási összegek, és nem pedig csökkentek. Sajnos hiába a kollégiumok 158 milliós hozzájárulása, így sem biztos, hogy a kiosztott pénzek elegendőek lesznek a folyóiratok egész éves működésének fenntartására, valamint előfordulhat az is, hogy olyan célokra sem jut majd ez a hozzájárulás, amikre egyébként korábban rendszeresen áldoztak.

„A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága közleményében úgy értelmezte a szakmai kollégiumok kényszerű döntését, hogy a kollégiumok 158 milliós hozzájárulásával a folyóiratok támogatása 350 millióról 508 millió forintra növekedett. Arra hivatkoztak, hogy tavaly 368 millió, tavalyelőtt pedig 352 millió forint volt a folyóiratoknak szóló nyílt pályázati keret. Azt azonban nem tették hozzá, hogy ebbe nem számolták bele a kiemelt folyóiratok támogatását, amelyek 2013 óta külön keretből kapták a támogatásukat. Ennek összege tavaly 457 millió forint volt, tavalyelőtt pedig 433, ami hozzáadódott a nyílt pályázatok keretéhez, így összesen mindkét évben 700 millió forint feletti összeg állt rendelkezésre…” – olvasható a Magyar Nemzet Online-on.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum