KULTer.hu - Jostein Gaarder író kapta a Budapest Nagydíjat
74041
post-template-default,single,single-post,postid-74041,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jostein Gaarder író kapta a Budapest Nagydíjat

Jostein Gaarder norvég író vette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) elnökétől a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

A környezetvédelem fontos része Jostein Gaarder munkásságának, tudatának. Ő a könyveivel tudja felhívni erre a problémára a figyelmet, egy város a saját eszközeivel, Budapest például tavaly csatlakozott a globális klímavédelem területén változást elérni kívánó világméretű kezdeményezéshez – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Dragomán György laudációjában hangsúlyozta, hogy Gaarder könyvei emlékeztetik és figyelmeztetik a felnőtteket: szülőnek lenni annyit jelent, hogy minden eszközzel és mindennek ellenére, saját felelősségünkre is megpróbálhatunk szabad embereket nevelni. „Kamasznak és filozófusnak lenni Gaarder világában ugyanaz, mint lázadónak lenni.”

jg2

„Kamasz hősei, Sofie, Hilde, Anna és a többiek mind önmagukat keresik. A kezdeti bizonytalan gyerekekből a történetek végére valóságos szuperhősök válnak, akik az elme, a képzelet és a tudás erejétől hajtva bármire képesek. Szülőként, olvasóként és emberként is hálával tartozunk neki” – hangsúlyozta Dragomán György.

Jostein Gaarder a díj átvétele után azt mondta, örökre megőrzi ezt a pillanatot magában. „Az irodalom és a filozófia az emberi tudat ünnepe, az írók és a filozófusok a fő emberi kötelességekért harcolnak.”

Az idei, 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több mint négyszáz programmal, mintegy kétszáz új kötettel és hatszáz résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várják vasárnapig az érdeklődőket.

Forrás: MTI, fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum