KULTer.hu - Krzysztof Zanussi filmrendező Budapestre látogat
73362
post-template-default,single,single-post,postid-73362,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Krzysztof Zanussi filmrendező Budapestre látogat

Krzysztof Zanussi filmrendező lesz az egyik vendége a 22. Lengyel Filmtavasznak, amelyen az elmúlt év lengyel filmterméséből nyolc alkotást láthatnak az érdeklődők április 14. és 20. között a budapesti Művész moziban.

Krzysztof Zanussi nyitja meg egykori barátja és pályatársa, a 20. századi európai filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Krzysztof Kieszlowski képeiből készült fotókiállítást, valamint részt vesz Pörös Géza Krzysztof Zanussi világa című könyvének bemutatóján is április 18-án – olvasható a Lengyel Intézet honlapján.

A könyvbemutató után Zanussi Persona non grata című, 2005-ben készített filmjét láthatják az érdeklődők.

zanussi2

Az idei fesztivál április 14-én a Test című film vetítésével veszi kezdetét. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve-díjas rendezőnője, Malgorzata Szumowska formailag letisztult, minimalista alkotása néhány kritikus szerint „egy különösen nyers fekete komédia.”

Április 15-én játsszák a nemrég elhunyt Marcin Wrona A Démon című lakodalmi horrorját a dibbukról, amely a mai lengyel vidéki élet kulisszái közt tér vissza a lengyel-zsidó kapcsolatok tematikájára. Másnap, április 16-án láthatják az érdeklődők Tomasz Szafranski A kalandorok társasága című ifjúsági filmjét.

Kinga Debska rendező az Ezek az én lányaim című alkotásában szereplő lánytestvéreknek szüleik betegségével kell megbirkózniuk. A megtörtént eseményeket feldolgozó filmet április 16-án láthatják az érdeklődők, az est díszvendége lesz a film rendezője és Zbigniew Domagalski producer.

ezekazenlanyaim

Április 17-én vetítik Jerzy Lukaszewicz Karbala című alkotását, amely először dolgozza fel az iraki háborúban szolgálatot teljesítő lengyel stabilizációs misszió életét.

Április 19-én játsszák Dariusz Gajewski Idegen égbolt című filmjét, amely egy Svédországban élő lengyel család harcát mutatja be a gyermekvédelmi hivatal rideg törvényeivel, a kislányuk visszaszerzése érdekében.

Ugyancsak megtörtént eseményeket dolgoz fel a filmtavasz zárónapján, április 20-án látható Maciej Midas Egyszer élünk! című alkotása, amely egy ismert színész életének utolsó hónapjairól mesél.

Forrás: MTI, borítón: Krzysztof Zanussi (1984)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum