KULTer.hu - Orosz írónőt támadtak meg egy díjkiosztó előtt
74509
post-template-default,single,single-post,postid-74509,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Orosz írónőt támadtak meg egy díjkiosztó előtt

Tojással dobáltak meg és fertőtlenítő folyadékkal spriccelték le Ljudmila Ulickaja írónőt, valamint diákok egy csoportját csütörtökön Moszkvában, akik a Memorial emberi jogi szervezet egyik pályázatának díjkiosztó rendezvényére érkeztek éppen.

Feltehetően fiatal Putyin-párti aktivisták támadták meg a rendszerkritikus regényírót és a diákokat. A tojással, szalmiákszesszel, valamint zöld fertőtlenítő folyadékkal dobáló, locsoló mintegy két tucat aktivista a Nemzeti Felszabadítási Mozgalomhoz tartozik.

„Itt élünk. Ilyen körülmények között. És csak örülhetünk annak, hogy ez csak valami fertőtlenítőszer volt, és nem kénsav” – kommentálta a történteket Ulickaja az AFP-nek küldött egyik e-mailben. A NOD tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

„Aktivistáink messzebb álltak, feliratos táblákkal, amelyeken az oktatási intézmények külföldi finanszírozása és a történelem eltorzítása ellen tiltakoztak” – jelentette ki az AFP-nek szóvivőjük, Roman Zsivkov.

oroszirono

Az egyik szemtanú, Julius Freytag, a Memorialt támogató német Freiheit Alapítvány vezetője elmondta, hogy az akcióban résztvevők „nagyon szervezetten viselkedtek, és pontosan tisztában voltak azzal, hogy kik vesznek részt ezen az eseményen.”

A Memorial társelnöke, Jan Racsinszkij szerint a támadók összejátszottak a rendőrökkel, ugyanis azok nem avatkoztak közbe a sarló-kalapácsos vörös zászlót tartó, és szovjet hazafias dalokat éneklő aktivisták dobálózásába az Egyének a történelemben, Oroszország a XX. században című Memorial-pályázat díjkiosztóján.

A legjelentősebb oroszországi emberi jogi szervezet 1999 óta minden évben díjazza az orosz egyetemisták és középiskolások által beküldött legjobb esszéket, amelyek olyan témákról szólnak, hogy például a szerzők családja hogyan vészelte át a sztálini megtorlásokat vagy a második világháború éveit.

Forrás: HVG

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum