KULTer.hu - Újabb magyar animációs rövidfilm Cannes-ban
73842
post-template-default,single,single-post,postid-73842,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Újabb magyar animációs rövidfilm Cannes-ban

Korábban írtunk arról, hogy A nyalintás nesze című magyar animációs rövidfilmet bemutatják a 69. cannes-i filmfesztiválon, a Cinéfondation programban, most egy újabb alkotás, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott az eseményre, a Kritikusok Hete elnevezésű programra.

A Superbia egy szerzői rövidfilm, amely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel.

superbia_1

Tóth Luca a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, amely a nagy presztízsű Annecy animációs filmfesztiválon Franciaországban elnyerte a zsűri különdíját, a magyar nézők pedig a Szabadesés (Pálfi György, 2014) kísérőfilmjeként találkozhattak vele.

A Kritikusok Hetét május 12-20. között 55. alkalommal rendezik meg a cannes-i fesztiválon. Tóth Luca alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, a díjakról egy öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli francia színésznő, rendező elnökletével.

superbia_3

A Kritikusok Hete a cannes-i filmfesztivál legrégebben alapított és legszínesebb párhuzamos programja. A válogatást a Francia Filmkritikusok Szövetsége 1962-ben hívta életre a filmművészetet megújító fiatal tehetségek felfedezésére, ezért kizárólag első vagy második filmet hívnak ide a szervezők.

Felfedezettjeik között olyan nevek szerepelnek, mint Bernardo Bertolucci, Guillermo del Toro vagy Gaspar Noé. Az idei válogatásba a világ minden tájáról benevezett filmek közül hét játékfilmet és tíz rövidfilmet hívtak meg a szervezők.

superbia_2

A Superbia a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült magyar-cseh-szlovák koprodukcióban. A film producere Lukács Péter Benjámin (Fakt Visual Lab), koproducerei Martin Vandas (Maurfilm) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), executive producere Osváth Gábor (Boddah). Az animációs film zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája.

Forrás: MTI, képek: Facebook

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum