KULTer.hu - Vendégségbe vár a XIV. Debreceni Költészeti Fesztivál
73137
post-template-default,single,single-post,postid-73137,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Vendégségbe vár a XIV. Debreceni Költészeti Fesztivál

Debrecen kultúrája mindig is befogadó volt: a XIV. Debreceni Költészeti Fesztivál kulcsszava a vendégség, a meghívás, a vendéglátás. 2016. április 11. és 13. között költőket, írókat és zenészeket lát vendégül a város, a meghívottak virtuális vendégeikkel érkeznek. De a fesztiválra készülve bárki megidézheti kedvenc költőjét a Facebookon. Az ünnep üzenete: a költészet a továbbörökítésben gyarapodik.

A rendezvény díszvendége Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő és műfordító. Az Egymás vendégei vagyunk című esten Szirák Péter irodalomtörténész beszélget a költőnővel, aki vendégként vendéglátó is lesz: virtuális meghívottja Pilinszky János, a huszadik századi magyar költészet egyik klasszikus alakja, a legtöbb versolvasó egyik nagy kedvence.

takacszsuzsa

A kínálat az idén is gazdag, sokak érdeklődésére számít. A Méliusz Könyvtárban Oravecz Imre Kossuth-díjas költő, író találkozik olvasóival. Varró Dániel költő, műfordító rendhagyó tárlatvezetést tart a Debreceni Irodalom Házában azoknak, akik álmokra kíváncsiak a város irodalmából. Vranyecz Artúr színművész estje azoknak ígéretes, akik a költészetet és színházat egyaránt szeretik. A fesztivál verssétával emlékezik meg a 250 éve született Fazekas Mihályról, szavalóverseny idézi fel a 111 éve született József Attilát.

A megzenésített vers rajongói az idén is találkozhatnak a Rájátszással: a Szívemhez szorítom című lemezbemutató koncerten Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Héjja Kati, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián lép fel. A Sebő-együttes Guggolva ringadoz címmel ad költészet napi koncertet a kisiskolásoknak.

Ezt a sokféleséget az a gondolat fűzi egybe, hogy aki verset olvas, szaval, énekel vagy hallgat, egyszerre vendége és vendéglátója is a szerzőnek. E vendégségből a szerző is nyer: művének új értelmet ad a befogadás. Adás és vétel: ez nem fogyasztás, de gyarapodás. A XIV. Költészeti Fesztivál a kíváncsiság és a kölcsönös előzékenység ünnepe lesz Debrecenben.

A teljes program ide kattintva olvasható.

Esemény a Facebookon

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum