KULTer.hu - A dizájn áll majd a középpontban Budapesten
75944
post-template-default,single,single-post,postid-75944,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A dizájn áll majd a középpontban Budapesten

Az ember és a dizájn közötti kapcsolatrendszer sokszínűségét állítja középpontba az idén szeptember 23. és október 3. között megrendezett Design Hét Budapest.

A dizájn ismérve a praktikusság és az esztétika

A Design Hét Budapest a Design Anatomy szlogen mentén arra vállalkozik, hogy bemutassa az ember és épített környezete közötti kapcsolat sokféleségét. Körülöttünk minden, ami nem közvetlenül a természetből származik, tervezési folyamat eredménye. Minden tervezett elem az emberi test méreteire, arányaira és sajátosságaira épül: ehhez viszonyul a tér arányait megtervező belsőépítész, az okostelefonos applikációt megálmodó UX dizájner, vagy a sportruházatot gyártó divatmárka. A dizájn feladata az, hogy a testünk és környezetünk közötti interakciót az innováció és a technológia legfrissebb eredményeit is felhasználva úgy öntse formába, hogy az az ember számára minél praktikusabb, hatékonyabb és esztétikusabb, ezáltal pedig minél piacképesebb legyen. A Design Hét Budapest 2016-os eseménysorozata az emberi test és az őt körülvevő eszközök, tárgyak és terek viszonyait térképezi fel – a bútortervezéstől a divatig, az UX dizájntól a környezet lélekre gyakorolt pszichológiai hatásáig, mindebben fókuszálva a design gazdasági növekedésben betöltött szerepére.

A szakmai szempontok sorában a dizájnerek a szociokulturális, gazdasági és pszichológiai vetületeket is figyelembe veszik a tervezés folyamán, különös tekintettel arra a szűkebb környezetre, melyben alkotásaiknak érvényesülniük kell.

dh3

Más országokkal is ismerkedhetsz

E tekintetben az egyes országok tervezői más-más válaszokat adnak ugyanazon felvetésekre, és megközelítési módjuk is különböző. A Design Hét Budapest kiemelt célja 2016-ban annak bemutatása is, hogy a hasonló társadalmi, gazdasági és kulturális hagyományokkal, adottságokkal rendelkező és hasonló kihívásokkal szembenéző országok dizájnerei milyen formanyelveket, megoldásokat és eszközöket használnak munkájuk során. Ennek jegyében a Design Hét Budapest idei díszvendégei a Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulóját idén ünneplő visegrádi országok lesznek. A díszvendégség keretében egy nagyszabású kiállítás és több szakmai, illetve nagyközönségnek szóló program mutatja majd be Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország kortárs dizájnereinek alkotásait.

Design-díjakat adnak át

A korábbi évek hagyományait követve idén is a Design Hét Budapest keretein belül kerül sor a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj ünnepélyes átadására, valamint a legkiemelkedőbb alkotásokat és sikeres, példaértékű szervezeteket bemutató kiállításra. Emellett 2016-ban is megrendezik az évek óta sikeres, állandó elemeket: lesznek Design Túrák, a dizájnerek és befektetők egymásra találását segítő workshopok, valamint a tervezői mindennapokba betekintést engedő Nyitott Stúdiók is.

dh1

Vidéken is várnak programok

A központi programok mellett a fővárosban és több vidéki városban is számos üzlet, galéria, bemutatóterem, múzeum, kulturális és közösségi tér, valamint vendéglátó hely is megtelik programokkal a Design Hét Budapest időtartama alatt. A csatlakozásra a korábbi évekhez hasonlóan idén is bárki számára van lehetőség, a szervezők június 15-ig várják a programjavaslatokat (részvételi feltételek a designhet.hu oldalon találhatók).

További információ a dizájnhét honlapján és Facebook-oldalán.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum