KULTer.hu - Ahol a könyvek ételre kelnek
75244
post-template-default,single,single-post,postid-75244,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ahol a könyvek ételre kelnek

KönyvBár & Restaurant – Budapest

Egyre több olyan vendéglátóhely tűnik fel a fővárosban, mely az izgalmas kulináris élmények ígérete mellett a kultúra különböző területeinek megismertetésével kecsegtet. Hasonló indíttatással nyílt meg körülbelül egy évvel ezelőtt a Béky Ildikó és párja, Szalay Gábor által jegyzett KönyvBár is. Az étterem egyedisége abban áll, hogy a sokoldalú étlap ínyencségeit nagyrészt irodalmi alkotások ihlették. Lássuk, miről is van konkrétan szó!

A Dob utcai éttermet több tematikus hely előzte meg. Gábort mindig is vonzotta a szakács szakma, ezért a házaspár hobbiból többször nyitott már lakáséttermet, így az intimebb környezetbe vágyó gasztrokalandorok találkozhattak korábban a PöriBárral, a NemdeBárral és a FalatBárral is. Mivel Ildikóék vérbeli irodalomfanok, amikor a következő projekt koncepcióján gondolkoztak, eszükbe jutott, hogy nyithatnának egy olyan helyet, ahol „megfőzik” a könyveket. Először csak egy napra terveztek vele, de hirtelen olyan sok ötletük támadt, hogy úgy döntöttek, nem húzzák le a rolót ilyen hamar.

Gábor és Ildikó elmondta, hogy a nyitáskor sok negatív véleményt kaptak, sokan ellenezték a projektet, nem bíztak a sikerében, mert úgy gondolták, a könyv már egy halott médium és senki sem olvas. Azok is tartottak tőle, akik alapvetően jónak találták az ötletet, mert úgy vélték, az emberek inkább könyvtárnak fogják használni a helyet, nem pedig étteremnek. A kalandvágyó házaspár mindezek ellenére belevágott, és egy év távlatából azt mondják, a legvadabb álmaikban sem képzelték, hogy ekkora sikerük lesz a KönyvBárral.

b8f63af4-9922-403e-af87-829e3e297490

Megjelenésében az étterem valóban egy könyvtárra hasonlít leginkább. A falak tele vannak érdekesebbnél érdekesebb kiadványokkal, melyeket a megnyitás előtt gyűjtöttek össze a tulajdonosok barátoktól, ismerősöktől és antikváriumokból. Már a felújítási munkák alatt is ügyeltek a részletekre: az ablakokat például nem papírokkal ragasztották le, hanem könyvekkel töltötték meg. A KönyvBár azonban nem csak a dekoráció miatt válhat az irodalomkedvelők kedvenc helyévé; a kéthetente frissülő menü minden esetben különböző (magyar, külföldi, népszerű és kevésbé ismert) könyvek által lel inspirációra. Ildikóék egyfajta kultúrmissziót is folytatnak: szeretnék, ha vendégeik egyrészt nyitottabbá válnának az irodalomra, többet olvasnának, másrészt megismernének olyan szövegeket is, amelyek nem jönnek velük szembe minden könyvesboltban vagy online gyűjtőhelyen.

7ce4740c-b717-4b4b-8f73-650d7c1bde75

Kezdetben olyan műveket választottak és gondoltak újra, amelyeknek a címében volt valamilyen ételre utaló szó (A citromtorta különös szomorúsága) vagy olyanokat, amelyekben valóban van egy-egy különleges, jellegzetes étel (Harry Potter sütőtökös derelyéje és minden ízű desszertje). Később rájöttek, hogy a színeket is „meg lehet főzni” (A szürke 50 árnyalata), és hogy sok könyvben szerepel valamilyen jellegzetes szituáció vagy ínyencség (így született meg a Micimackó menüje, melynek természetesen a méz volt a központi eleme). Ma már kifejezetten kerülik azokat a szövegeket, amelyek túlságosan „egyértelműek”, nagyobb kihívásokat keresnek. Jobban kedvelik, ha nincsenek konkrét ételek rögzítve az egyes írásokban – elmondásuk szerint ez inkább korlátozza őket, mint segíti, inspirálja.

1f1bfa11-fcd7-4708-ae6a-7ae5283fc552

A kutatómunkáért Ildikó a felelős, ő olvassa (újra) a legközelebb terítékre kerülő könyveket. Jegyzeteket készít azokról a helyszínekről és jelenetekről, amelyek megihletik, majd közösen gyűjtenek ötleteket az ételekhez. Sok mű „megfordult” már az étterem asztalain az elmúlt egy évben, az egyik legsikeresebbnek a Harry Potter és a Bölcsek köve alapján készült menüt tartják, mely olyan népszerű lett, hogy egy helyett három hétig volt az étlapon. Hasonlóan menők voltak az Amerikai Pszichoihlette fogások is, úgyhogy kétszer is szerepeltek már a kínálatban.

Ildikó és Gábor nagyon figyel a vendégek visszajelzéseire. Gyakran osztanak ki az étteremben kérdőívet, melyen szavazhatnak az odalátogatók, hogy melyik könyvet szeretnék látni az étlapon. Sokan a kedvenceiket sorolják fel első körben, mások kihívás elé állítják őket: „Na, ezt főzzétek meg!” A kérdőívekkel már több mint száz művet gyűjtöttek össze, amelyek közül folyamatosan szemezgetnek. Vannak sokszor visszatérő címek is a listán, sokan vágynak rá, hogy megkóstolják A Gyűrűk Ura, a Trónok harca, vagy A kis herceg ihlette ételeket. A kis herceg egyébként Ildikóék személyes kedvence, ők is szeretnék már az asztalokon látni Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát, május 30-án oda is kerül.

kb

Az étterem eddigi története során egy olyan könyv volt, amelynek menüjét nem saját indíttatásból készítették el. A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében 2015-ben valósult meg a Budapest Transfer International Festival, melynek témája a gasztronómia és az irodalom kapcsolata lett. Az intézmény felkérte Ildikót és Gábort, hogy a KönyvBárban rendezhessék meg a megnyitót, melyen egy Molnár Ferenc-művet kellett megfőzniük. Így kerültek a tányérokra a Pál utcai fiúk alapján elkészített fogások.

Biztató tény, hogy az étterem vendégei főleg a fiatalabb korosztályokból kerülnek ki, valamint sok külföldi vendég, turista is megfordul a Dob utcai irodalmi gasztroszentélyben. És ahogy minden étterem, a KönyvBár is büszkélkedhet törzsvendégekkel: egyesek már 20-25 alkalommal is meglátogatták a helyet. És bár sokan nem gondolták volna, hogy a KönyvBár ilyen sikeres lesz, a számok magukért beszélnek. Ha szereted a hasad és az irodalmat, ne hagyd ki a KönyvBár ínycsiklandozó tematikus menüsorait!

Cím: Budapest, VII. kerület, Dob utca 45. Nyitva tartás: hétfőtől szombatig, 12:00-00:00-ig; vasárnap: zárva. Asztalfoglalás: +36-20/922-70-27.

A fotók forrása a KönyvBár & Restaurant Facebook-oldala.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum