KULTer.hu - Átadták a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a Vígszínházban
75404
post-template-default,single,single-post,postid-75404,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Átadták a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a Vígszínházban

Átadták a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a péntek esti Földrengés Londonban című előadás előtt a Vígszínházban. Az idei díjazott, Páhány Dóra 12 éve dolgozik a teátrumban, öltöztetőként került a csapatba, később a színház titkárságának oszlopos tagja lett. Dóra a Várkonyi-díjasok sorában a legfiatalabb, külön öröm számára, hogy munkáját most a munkatársai szavazatai alapján ismerik el.

Páhány Dóra a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának politológia-szociológia szakán végzett, és a diploma átvétele után rögtön Londonba utazott. Bébiszitterként vállalt munkát, egy belvárosi, előkelő család négy kisgyermekére vigyázott. Háromnegyed év után költözött vissza Magyarországra, és az egyik első álláshirdetés, amit elolvasott, a Vígszínház öltöztetői pozíciójára keresett új kollégát. Dórát ugyanaz a kalandvágy hajtotta, mint Nagy-Britannia kapcsán. Akkor még nem is sejtette, hogy a Vígben igazi otthonra talál.

A színházban igazán jó csapat fogadta, ahova örömmel járt be dolgozni, hamar megfogta a családias hangulat. Először az Egy csók és más semmi előadásin öltöztetett, az első premierje pedig a Tévedések vígjátéka volt. Egy év után a színház titkárságáról kereste fel Várnai Péter művészeti főtitkár, mert a színházi titkári poszt megüresedett. Dóra örömmel vette a felkérést, 11 éve a Víg titkárságának oszlopos tagja.

dora_kep

Színházi titkárként részt vesz a Víg napi működésének irányításában, az adminisztrációban. Fontos összekötő kapocs a művészeti vezetés és a színházban fellépő művészek között. Kollégái bármikor számíthatnak segítségére, odaadó és szorgalmas munkával segíti a társulat mindennapi munkáját.

A színház mellett Dóra életében fontos szerepet játszik a sport, ha teheti, minden nap szakít időt a mozgásra. A Víg Fut a színház győztes maratoni váltójának több alkalommal is tagja volt.

Az emlékdíj névadójáról

Várkonyi Zoltán, a Vígszínház egykori főrendezője, igazgatója május 13-án lenne 104 éves. Szakmai öröksége a Vígszínház és az egész magyar színháztörténet felbecsülhetetlen értéke. Emlékét méltóképpen őrzi a Várkonyi Zoltán-emlékdíj, amelyet özvegye, Szemere Vera alapított 1984-ben. A Vígszínház dolgozói titkos szavazással voksolnak az egyik évben műszaki, a másikban az adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára.

Várkonyi Zoltán élete, pályája elválaszthatatlanul összefonódott a Vígszínházzal. Ízlésével, bölcsességével nemcsak a saját korának vígszínházi irányát, stílusát határozta meg, de szellemisége ma is él, hatása korszakos jelentőségű. Az emlékdíjat Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár és a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő adta át Páhány Dórának a péntek esti Földrengés Londonban című előadás előtt.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum