KULTer.hu - Bandi és a padavan
74987
post-template-default,single,single-post,postid-74987,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bandi és a padavan

Háromszor mondott fel és háromszor tért vissza Bandi. Negyedik nem lesz, mondta a főnöke. Bandi bólintott, kezet rá. Aznap este azért nagy ünneplést rendeztek a fiúkkal. A Szabó Ervin Könyvtárnak nevezett kocsmában kezdték. Ez jó hely, közel mindenhez. Bandi hamar magához ragadta a szót, és újra felidézte, milyen is volt, amikor szegény Bíró Pistivel bementek az Oázisba, kértek két konyakot, és mikor meghallották, milyen olcsó lesz, inkább gyorsan azt mondták, hogy akkor mégsem. Bíró Pisti talán még él, de hajléktalan lett, mesélte, amikor Takács kérdezte, mi van vele. Kitalálta, hogyan lehet nyerni a ruletten. Előbb a saját lakását játszotta el, aztán az anyjáét. Azzal ment haza, hogy anyu, tessék pakolni, ez már nem a mi lakásunk. Két sör és két feles után átmentek a Harmadik félidőbe, ahol vermutot ittak és vörösbort. Onnan az Ibolyába, ott akciós volt a likőrvodka, végül pedig valaki kitalálta, igazán elnézhetnének a Bontóba.

Az mi, kérdezte az a fiatal kolléga, aki Bandi legutóbbi távozása után került a céghez, és gyorsan összehaverkodtak, miután az első két kört kifizette a srác. Te még gyerek vagy, mondták neki a többiek, de azért jöhetsz velünk, hátha be fognak engedni. Bandi rájuk szólt, ne szórakozzatok vele. Ez az én padavanom, velem akaszkodik össze, aki hülyíteni akarja, nézett körül szigorúan. Figyelj, bökte meg a srácot, tudod, hogy sokféle cici létezik. Régi is, új is. Itt inkább olyanok vannak, amiknek a szavatossága kezd lejárni. A srác csak bámult, nem volt hozzászokva ennyi piához. Bandi vállon veregette. Bontó. Tudod, ahova az ócska tragacsok kerülnek. Ide idősebb csajok járnak. Azért lehet még velük táncolni. Meg mit tudom én, tette hozzá.

Jó sokan álltak kint, cigiztek. A park hamar tele lett csikkekkel. Bementek, dübörgött a zene. Csak a hold az égen, csak a nap ragyogjon. Simogasson a szél, simogasson, ha arcomhoz ér. A srác mutatta, van ott két nő, szívesen ismerkedne velük. Küldj nekik valamit inni, próbálta Bandi túlordítani a Republicot. Mit küldjek? Sört? – kiabált vissza a padavan. Dehogy. Pezsgőt. Vagy vodkanarancsot. Drága, de gyorsabban hat, okította Bandi. Rendben, mondta a srác, de itt nincs pincér, a pultnál kell rendelni. Lassú felfogásod van, fiam, mondta erre Bandi. A padló némileg mozgott alatta, de legyűrte azt a néhány lépésnyi távolságot, és kért négy pezsgőt. Meg kétszer két cent whisky is lesz, méregette a pultoslány dekoltázsát. Isten-isten, koccintott a fiúval. Fogták a négy pezsgőt és átvergődtek a tánctéren. Ebben a vibráló fényben a nők akárhány évesek is lehettek. Hölgyeim, mondta Bandi enyhén botladozó nyelvvel, nem akarunk tolakodni. Megengedik? S nyújtotta feléjük az italt. Ittak, táncoltak. Szécsi Pál a harangvirágokról énekelt, Tom Jones meg a szexbombákról.

Másnap rettenetes érzés volt bemenni nyolcra. Kávé, aszpirin, sok-sok víz, és ha kibírod délig róka nélkül, akkor már ehetsz levest – mondta Bandi a padavanjának.

Este kiültek a Mokka teraszára. A srác fizetett, Bandi meg elmesélte, miért ment el és miért jött vissza. Nem rossz ez a hely. De nem is jó. És máshol sem jobb a helyzet – vonta le a nagy tanulságot. Hazafelé még vagy két helyen megálltak. Enni kellene valamit, találta ki Bandi. Kóla, kis krumpli, sajtburger? Jó lesz. Van nálad pénz? – kérdezte a padavantól. Van, mondta a fiú. Fizetett. Két tizenhat körüli kölyök ordibált a vécénél. Hagyd, mondta Bandi. Lehet, hogy kint még van néhány, felesleges balhézni. Majd elhúznak.

Nincs jobb, mint az éjszaka, mikor nem szól bele senki, mit csináljunk, mondta a Hunyadi sarkánál Bandi a srácnak. Én itt lakom a Daraboson. Én a Hadházin, mondta az. Kezet ráztak.

Legközelebb a Nagyerdőn futottak össze. Jó itt a fák alatt, mondta Bandi. Nincs még egy ilyen város, egy ilyen erdő. Szereted a töltött káposztát? A fiú nem szerette, inkább a halászlevet kóstolta meg, de az sem ízlett neki. Látod, erről beszélek, magyarázta Bandi. Minden elromlik, mindennek vége lesz.

Míg a fiú bement a mosdóba, Bandi eltűnődött, milyen jó is volna annyi idősnek lenni, mint ez a gyerek. Kezdett fájni a feje.

A számlát majd rendezi a kollégám, mondta a pincérnek, amikor felállt és elindult a kijárat felé. Az utolsó villamost már lekéste, de ennek nem tulajdonított túl nagy jelentőséget. Itt semmi sincs túl messze.

Szénási Miklós

szerző: Szénási Miklós
honlap e-mail
Szénási Miklós 1967-ben született Debrecenben. Lapszerkesztőként és újságíróként dolgozik. Verset és prózát is ír, Az év novellái antológiában többször szerepelt. Egyik szerzője a Mesés férfiak szárnyakkal című darabnak. Fontosabb könyvei: Faustus tanársegéd úr, A kert, Boszorkányos széphistória. Legutóbbi kötetei: Kerülöm a könyveket, hiszen július van; Sugárhajtású nosztalgia.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum