KULTer.hu - Fiatal írókat támogat az új Méhes György Alapítvány
75422
post-template-default,single,single-post,postid-75422,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fiatal írókat támogat az új Méhes György Alapítvány

Fiatal költők és írók támogatására, valamint Méhes György irodalmi hagyatékának ápolására 100 millió forint hozzájárulással alapítványt hoz létre a Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró családja jelentette be Nagy Levente, Méhes György unokája a száz éve született erdélyi szerző tiszteletére szervezett szombati ünnepségen Budapesten.

Az alapítvány fő feladata a minden évben kiosztott Méhes György Irodalmi Díj odaítélése lesz, emellett a 2007-ben elhunyt író szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal fogja segíteni a fiatal szerzőket.

Méhes György missziót teljesített azzal, hogy műveivel elhozta Magyarországra a sajátos kolozsvári mikrokozmosz életérzését, amely arról szól, hogy miként lehet megtalálni a modus vivendit, a magyarság megmaradásának, kulturális értékei felmutatásának módját egy sokszor ellenséges közegben – fogalmazott a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezett megemlékezésen Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára, kiemelve az erdélyi szerző a színház és az ifjúság iránti elkötelezettségét is.

mehes_gyorgy

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója köszöntőjében így fogalmazott: Méhes György élete utolsó évtizedeiben ismerhette meg igazán a sikert, amikor regényei akár 10 ezer példányban is elfogytak, a Kolozsvári milliomosok című műve hosszú ideig vezette az olvasói sikerlistákat.

„Műveiben számos alkalommal nyúlt saját vagy családja történetének ihlető forrásához, belőlük sokszor vidám, groteszk családregényeket alkotva” – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum