KULTer.hu - Kiderült, kik kapták a Libri irodalmi díjait
75910
post-template-default,single,single-post,postid-75910,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kiderült, kik kapták a Libri irodalmi díjait

Kiderült, kik kapták a Libri Könyvkereskedelmi Kft. idén alapított elismeréseit, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. Az olvasók döntése alapján Bartis Attila A vége című regénye nyert, a zsűri pedig Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötetét ítélte a legjobbnak.

A zsűri által kiválasztott 10 alkotásra április 5-től lehetett szavazni az olvasóknak, az eredményt pedig a május 25-én rendezett ünnepélyes díjátadón hirdették ki. Az elismeréssel 2015-ben megjelent könyveket jutalmaztak.

Bartis Attila regénye a túlélésről szól, arról, hogyan lehet ép ésszel elviselni a gyászt, Rakovszky Zsuzsa kötete pedig a múlt végtelenségéről és az emlékezés bizonytalanságáról beszél.

libridij

A tíz döntős könyv, ami közül kikerült a két díjazott:

Bartis Attila – A vége
Dragomán György Oroszlánkórus
Esterházy Péter-Szüts Miklós – A bűnös
Forgách András – Élő kötet nem marad
Nádasdy Ádám – A vastagbőrű mimóza
Rakovszky Zsuzsa Fortepan
Réz Pál – Tények és Tanúk – Bokáig pezsgőben
Szvoren EdinaAz ország legjobb hóhéra
Térey JánosA legkisebb jégkorszak
Ungváry Krisztián – Magyar megszálló csapatok

A tavaly megjelent szép- és tényirodalmi művekből 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyve került a teljes listára, amelyekből februárban 60 közéleti személyiség öt-öt olyan könyvet választott ki, amelynek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjat. A kialakult tízes listából választotta ki a nyerteseket a közönség és a zsűri, melynek tagjai Fullajtár Andrea színésznő, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, Bálint András színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, író, szerkesztő, és Vitray Tamás, újságíró, riporter voltak.

A díjazott művek szerzői 1-1 millió forintot kaptak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, melyet bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak majd.

A döntősök között Réz Pál munkája is szerepelt, ám az alkotó májusban bekövetkezett halála miatt őt már nem támogathatták. A jogutódok számára biztosította a Libri, hogy a szerző műve kiemelt figyelmet fog kapni a médiában és a kiadónál is.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum