KULTer.hu - Magyar alkotás a világ hat legjobb madárfotója között
74776
post-template-default,single,single-post,postid-74776,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar alkotás a világ hat legjobb madárfotója között

Kudich Zsolt magyar fotóművész Nagy kócsagok ébredése című képe is látható a szerdán nyíló 51. Wildlife Photographer of the Year – Év Természetfotósa kiállításon a budapesti Természettudományi Múzeumban. Az alkotás a Madarak kategóriájában került a világ legjobb hat madárfotója közé.

A londoni Természettudományi Múzeumtól kölcsönzött, május 4. és augusztus 1. között látható világhírű kiállítás 100 fotója az állatok viselkedésének izgalmas pillanataitól a tájképekig számol be a természet szépségeiről.

Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy a versenyt és a hozzá kapcsolódó kiállítást 1965 óta rendezi meg a londoni Természettudományi Múzeum. Az első évben még csak 361 munkát neveztek, 2015-ben azonban már 96 országból több mint 42 000 fotót küldtek be a pályázók. Kudich Zsolt Nagy kócsagok ébredése című képe a Föld sokszínűsége szekció Madarak kategóriájában került a világ legjobb hat madárfotója közé.

A nemzetközi kiállítást több millió ember láthatja Föld hat kontinensén, Közép-Európában azonban csak a Magyar Természettudományi Múzeumban mutatják be az utazó tárlatot.

nagykocsag

A természet tervrajzai szekcióban felvonultatott képekkel a természet szépségét mutatják be a fotósok, a flamingócsapatok forgatagán át a törékeny jégkristályokig, de meg lehet figyelni a földi állat- és növényvilág fajgazdagságát is. A Föld sokszínűsége szekció képei egy adott élőhely sérülékenységéről, egy-egy faj meghökkentő vonásairól vagy sajátos viselkedéséről mesélnek, a Föld élőhelyei szekcióban pedig a bolygó legelhagyatottabb helyeit, például a homoksivatagokat, jégmezőket tárják a nézők elé.

A természetfotós sajtóesszék történeteket mesélnek el egyetlen képben vagy egy képsorozatban, ebben a szekcióban Audun Rikardsen és Connor Stefanison fotósok munkáit láthatja a közönség. A művészek tavaly olyan érzékeny és sarkalatos témák leleplezésére vállalkoztak, mint az orvvadászat, csempészet, túlhalászás, vagy a fogságban tartott állatok kérdése.

A pályázatra beérkező képeket egy szakemberekből álló zsűri bírálja el minden évben, teljes anonimitás mellett. A zsűrizésénél a döntő szempont az eredetiség, hogy a fotó mesterséges beállítástól, utómunkától mentesen hűen tükrözze a természeti környezet állapotát.

Az év természetfotósa 2015-ben a kanadai Don Gutoski, az év ifjú természetfotósa a cseh Ondrej Pelánek lett.

Kudich Zsolt feleségével, a szintén fotós Zsirmon Rékával együtt Gemencre tartott vadakat fotózni eredetileg, de azok az árvíz miatt elmenekültek a helyszínről, így bukkantak rá szinte véletlenül a kócsagokra.

A fotós Dunáról és annak élővilágáról készült önálló kiállítását nyáron láthatják az érdeklődők a múzeum Kupolacsarnokában.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum