KULTer.hu - Magyar filmeket is bemutatnak a kolozsvári filmfesztiválon
75935
post-template-default,single,single-post,postid-75935,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar filmeket is bemutatnak a kolozsvári filmfesztiválon

Életműdíjat vesz át Sophia Loren olasz színésznő Kolozsváron, A 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), és megtartják a már hagyományosnak számító magyar napot, amin belül többek között a Saul fiát és a Liliom ösvényt is levetítik.

A pénteken kezdődő és június 5-ig tartó fesztivál keretében 250 filmet, köztük 216 nagyjátékfilmet vetítenek megannyi kolozsvári és Kolozsvár-környéki helyszínen.

A 81 éves Sophia Loren a jövő szombati zárógála keretében kapja meg az elismerést; előtte, egy nappal korábban a tiszteletére szervezett filmvetítésen vesz majd részt.

Magyar vonatkozású életműdíjas

Az idei TIFF versenyprogramjában nem szerepel magyar film, de a fesztiválnak így is sok magyar vonatkozása van. Amint a rendezvény honlapján közölték, a román filmművészet életműdíját idén a 89 éves Orosz Lujzának, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színészének adják át, aki az 1970-es, 1980-as évek több sikeres román filmjében szerepelt.

liliomosveny_3

Nemzetközileg elismert magyar filmeket is bemutatnak

A fesztivál keretében idén is megtartják a hagyományosnak számító magyar napot, amelyen kilenc 2015-ben és 2016-ban forgatott magyar filmet mutatnak be. Látható lesz a Saul fia Nemes Jeles László rendezésében, Gárdos Pétertől a Hajnali láz, Fekete Ibolyától az Anyám és más futóbolondok a családból, Fliegauf Bencétől a Liliom ösvény, Horváth Lilitől a Szerdai gyerek, Igor és Ivan Buharovtól Az itt élő lelkek nagy része, Hörcher Gábortól a Drifter, Csoma Sándortól a Tabula rasa, valamint a Radnóti hétszer című szkeccsfilm.

Noha a filmek a június elsejei magyar nap programjában szerepelnek, ezeket a fesztivál különböző napjain és különböző helyszínein többször is vetítik.

Nemes Gyula Zero című filmje a fesztivál tematikus válogatásába került be. A szekció idén állatokról, ember és állat viszonyáról, az emberi viselkedésnek a környezetében élő állatok magatartásában való tükröződéséről szól.

A Republic is zenél majd

Új helyszínként került a TIFF programjába a gyalui várkastély, melynek udvarán (a filmvetítés mellett) Republic- és Bagossy Brothers Company-koncertet is tartanak június elsején.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum