KULTer.hu - Megkezdődött a 69. cannes-i fesztivál
75232
post-template-default,single,single-post,postid-75232,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megkezdődött a 69. cannes-i fesztivál

Woody Allen legújabb filmje, a Café Society díszbemutatójával vette kezdetét szerda este a 69. cannes-i filmfesztivál, amelyen az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László is részt vesz zsűritagként.

A seregszemlét Vincent Lindon francia színész és Jessica Chastain amerikai filmszínésznő nyitotta meg.

Az Alkonyat-sorozatban feltűnt Kristen Stewart, valamint a A közösségi háló és a Rómának szeretettel című filmekből ismerős Jesse Eisenberg főszereplésével forgatott Café Society a 81 éves amerikai rendező 46. filmje és a 14., amelyet Cannes-ban mutat be, szokása szerint versenyen kívül. Ez a harmadik alkalom, amikor Woody Allen vígjátékával nyílik a fesztivál. A nosztalgikus tragikomédia Hollywood és New York között játszódik az 1930-as évek második felében. Hősei filmsztárok, gengszterek, manökennek, milliárdosok. A regényszerűen felépített forgatókönyvet Woody Allen írta, és a mesélő is az ő hangján szólal meg.

cafesoc

A megnyitó ünnepségen a közönség állva ünnepelte a zsűrielnök George Miller ausztrál filmrendező-forgatókönyvíró-producert, aki a zsűri nyolc tagjának, köztük Nemes Jeles László, az Oscar-djas Saul fia rendezőjének kíséretében vonult fel a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. Harminc év után kapott ismét magyar filmes meghívást a nagy presztízsű testületbe, amelyben még Arnaud Desplechin francia és Valera Golino olasz rendező, Kirsten Dunst amerikai és Vanessa Paradis francia színésznő, Mads Mikkelsen dán és Donald Sutherland kanadai színész, valamint Katajún Sahabi iráni producer kapott helyet.

Nemes Jeles László a Canal Plus francia televíziónak a vörös szőnyegen elmondta, hogy a zsűritagok között a keddi ismerkedés óta igazi összhang alakult ki. „Ugyanakkor úgy tűnik, hogy mindenkinek határozott véleménye van, vagyis érdekes lesz (a zsűrizés)” – hangsúlyozta a magyar filmrendező.

Élő közvetítés a Youtube-on május 22-ig:

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket is láthatott az idei válogatás filmjeiből.

A május 22-ig tartó seregszemle hivatalos versenyprogramjában 21 alkotás versenyezhet a fődíjért, az Arany Pálmáért. A megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön a francia Alain Guiraudie (Rester vertical) és a román Cristi Puiu (Sierranevada) alkotásaival veszi kezdetét a verseny.

Makk Károly Szerelem című alkotása 45 évvel a cannes-i világpremier után a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classics-ba kapott meghívást, ahol vasárnap este vetítik le. Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik hazai animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum