KULTer.hu - Szakmai nap a debreceni utcai könyvszekrények ötletéről
75436
post-template-default,single,single-post,postid-75436,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szakmai nap a debreceni utcai könyvszekrények ötletéről

Korábban már írtunk arról, hogy Debrecenben is szeretne utcai könyvszekrényt kialakítani a Művésztér Egyesület, a Debreceni Moly Klub és a Rotaract Club Debrecen Főnix. A projekt első szakaszának a végéhez közelednek a szervezők, május 18-án, szerdán szakmai napot tartanak, ahol egy minikonferencia során annak a felmérésnek az eredményeit is közzé teszik, amiben a városlakókat kérdezték arról, hol tudnák elképzelni a könyvszigetet.

Az utcai könyvszekrény egy nyitott közösségi könyvespolc, melynek lényege, hogy hozom-viszem alapon kötetlenül cserélhessenek olvasmányokat a város lakói, egy közösségi tér, vagyis találkozási pont jöhessen létre, ahol az olvasott élményeket átbeszélhetnék. További cél, hogy egy kulturális teret is létrehoznak majd, amely későbbi programok, író-olvasó találkozók, felolvasószínházak helyszínéül szolgálhat.

boothbook

A projekt legfőbb célja az olvasásnépszerűsítés, a környezettudatos szemléletformálás és a közösségfejlesztés. A szervezők olyan helyet szeretnének kialakítani, amely megfelelő a városlakóknak, hiszen ők fogják majd használni a könyvszekrényt, így kérdőívet szerkesztettek (magyar és angol nyelven is) az igények felmérése érdekében. A kérdőívben a szekrény méretére, kinézetére kérdeztek rá, hogy hol legyen, és milyen típusú könyveket szeretnének látni benne az emberek. A korábbi könyvszekrényes tapasztalataikról is érdeklődtek, illetve ötletelésre buzdították az embereket. A nem reprezentatív lekérdezés március 10-én kezdődött és május 1-ig tartott.

Az 1063 darab kitöltött kérdőív kiértékelése jelenleg is folyik, az eredményeket egy szakmai nap keretében, rövid előadások kíséretében teszik közzé május 18-án, szerdán 16.00-tól a debreceni Ifjúsági Házban.

A szomszédos országokban Bécsben, Kassán és Nagyváradon, Magyarországon pedig Budapesten több helyen találhatóak utcai könyvszekrények, emellett még például Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Kecskeméten és Zalaegerszegen is. Kialakításuk nagyon változó, van, ahol átalakított telefonfülke, van, ahol erre a célra kialakított szekrény, átalakított buszmegálló vagy fatörzsekbe vájt odúk várják a betűk szerelmeseit.

A tanácskozás részletes programja a KULTer.hu-n itt olvasható!

Ide kattintva követheted a projekt eseményeit a Facebookon!

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum