KULTer.hu - Tradíció és változás
75784
post-template-default,single,single-post,postid-75784,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tradíció és változás

A MODEM-et újrapozicionáló sajtóesemény

Új főkurátora lett a Modemnek Kónya Ábel képzőművész személyében. A nagyközönség számára talán ez a legfontosabb hír a személyi változásokat tekintve. Az már korábbról ismert, hogy a Modem szervezetileg a Déri Múzeum alá tagozódott, s erről nem is esett szó a sajtótájékoztatón. Ennek láthatólag az az üzenete, hogy a Modem önállóan fog működni, függetlenül a szervezeti hovatartozástól, s ez megítélésem szerint előremutató.

A másik pozitívum, amit elöljáróban szeretnék megemlíteni, hogy a jelenlévő városvezetés és kulturális képviselet, valamint a Déri Múzeum igazgatója egyaránt elkötelezettnek mutatkozott az iránt, hogy a várost a régió kulturális központjává emeljék. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere nyitásként elmondta, hogy a Modem az előző tíz esztendőben gyakorlatban is megvalósította az indulásnál maga elé tűzött ambiciózus elképzeléseket, bemutatta a 20. század és a jelenkor legjelentősebb művészeit.

IMG_2481

Most, amikor Debrecen másodszor kandidál az Európa Kulturális Fővárosa címre (2023-ra), a Modemnek zászlóshajó szerepet szánnak – egy tágabb régiós-térségi hálózat szellemi és kulturális alkotóközpontjaként. Az újrapozicionálás részeként a régió művészei számára is alkotótérré kívánják tenni az intézményt, s kísérletezésre is lehetőséget teremtenek nemzetközi és kezdő művészeknek egyaránt. Egy modern stúdió kialakításával műhelyek létrejöttére számítanak. A Modem Stúdió látványműteremként országosan és nemzetközileg is ismert alkotókat fogad majd Debrecenben, 3-4 hetes alkotói periódusokra.

IMG_2498

A kortárs művészeken kívül az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően stabil alapot biztos az Antal-Lusztig gyűjtemény, amelyből a Modem földszintjén rendszeres kiállítások lesznek továbbra is, ezáltal közkinccsé válhat ez a rendkívüli kollekció. A kurátor, Nagy T. Katalin szerint óriási lehetőség a debreceniek számára, hogy a városnak van egy jelentős gyűjtője. Az előző kiállítás széles merítéséhez viszonyítva a most tervezett tárlat összetétele eltér: vendégművészek reagálnak a gyűjtemény egy-egy általuk kiválasztott művére, és költőket, zenészeket is felkértek az együttműködésre. Tölg-Molnár Zoltán Keserű Ilonához, Szurcsik József Markó Károlyhoz kapcsolódva alkotott művet, s az itt említett két reflexiót készítő művész is részt vett a sajtótájékoztatón. Mindkettőt erős kapcsolatok fűzik a városhoz.

IMG_2491

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy az intézmény stratégiája egyezik a Modem stratégiájával. Kónya Ábelt azért választották meg főkurátornak – mondta –, mert megfelelt azoknak a szempontoknak, amelyeket a városvezetés megfogalmazott. Vagyis komoly szakmai előélettel rendelkezik, kurátorként, képzőművészként is elismert, erős kötődése van a városhoz, hiszen annak szülötte, és a szakmai képzés (intermédia szakon végzett a Krakkói Képzőművészeti Akadémián) és külföldi gyakorlat (Batuz Alapítvány, Németország) megszerzése után ide tért vissza, a Modemben pedig kezdetektől fogva feladatokat vállalt. Számos nemzetközi kiállításon szerepeltek munkái, Tranzit című filmjét pedig ez idáig 17 országban mutatták be.

IMG_2503

Kónya Ábel értékelte a Modem eddigi tevékenységét. Kiemelte, hogy a kortárs művészetet idehozva más generáció kezdte látogatni az intézményt, ezen keresztül is tudják magukat fejleszteni a fiatalok. Vezetésével a Modem a művészekhez és a művészetekhez egyaránt kapcsolódni kíván, nemcsak kiállítóhelyként, hanem fórumot biztosítva a magyarországi és külföldi képzőművészek számára is. A tervekben szerepel egy szabadtéri galéria megvalósítása a legfiatalabbak bevonásával. A Múzeumok Éjszakáján kortárs művek árverését tervezik. Kétévente fogják bemutatni a helyi képzőművészeket kurátorok segítségével, erős válogatással. Nemcsak elit helyként, hanem élő térként, az intézményekkel aktív kapcsolatot ápolva fog működni a Modem.

IMG_2517

Az intézmény bekapcsolódik majd a Grafika Hónapja címen tervezett országos rendezvénysorozatba, együttműködik a Miskolci Galériával, a helyi és országos folyamatok lereagálásán túl a hazai és külföldi gyűjtemények bemutatása is a tervek között szerepel – a szűkebb és tágabb régióból, tehát a visegrádi országokból és a Magyarországgal szomszédos országokból is kerülnek majd ide anyagok. Egyik legfontosabb célnak a társművészetekkel való együttműködést, a kapcsolódási pontok megtalálását nevezte a főkurátor. Ilyen a már említett GAME/GÉMkapocs című kiállítás (június 4-től), az Ezüst Négyszög című regionális merítésű nemzetközi kiállítás, amelynek válogatott anyaga június 9. és 26. között a második emeleten látható majd. Vonalak és felületek címmel a Németországban élő Polónyi István konstruktőr, statikus és építőművész, valamint hazai konstruktőrök változatos konstrukciós megoldásai láthatók június 16-tól. Ehhez kapcsolódóan, a sajtótájékoztatóval egy időben daruval emelték be a Modem előtti térre a Pentele-híd Közlekedési Múzeumtól kölcsönzött tízméteres modelljét. Ezt követően pedig június 17-én nyílik a velencei-tavi land art művészet anyagának dokumentációs tárlata.

A MODEM-et újrapozicionáló sajtóesemény, Debrecen, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 2016. május 23.

A fotókat Áfra János készítette.

Láng Eszter

szerző: Láng Eszter
honlap e-mail
Láng Eszter Korondon (Románia) született 1948-ban, Debrecenben él, képzőművész, művészeti író. A bölcsészdiploma megszerzése után festészetet és grafikai alapokat Torok Sándortól tanult. Grafikával, fotóval, installációval és performansszal is foglalkozik. Tagja a MAOE-nak, a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, a Lengyel Pasztellfestők Társaságának, a D. Fleiss and East-West Artists nemzetközi képzőművészeti egyesületnek. Írásai a Balkon, az Új Művészet, a FlashArt, a Várad, a Műút stb. művészeti folyóiratokban jelentek meg.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum