KULTer.hu - A MOME Anim lett az év animációs iskolája
76732
post-template-default,single,single-post,postid-76732,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A MOME Anim lett az év animációs iskolája

Az Animafest Zagreb idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszékét (MOME Anim) választotta az év legjobb animációs iskolájának, az olyan kiemelkedő diplomamunkák miatt, mint például a Cannes-i fesztiválon harmadik helyezést elért A nyalintás nesze című animációs rövidfilm.

A fesztivál diákfilm versenyprogramjának a zsűrije minden évben a legkiemelkedőbb diplomafilmeket nevező iskolának ítéli oda a díjat. 2016-ban végül két MOME Anim-diplomafilm jutott be a versenyprogramba: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című rövidfilmje, mely pár héttel ezelőtt harmadik díjat nyert a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation programjában, illetve Bognár Éva Katinka Hugo Blumfeldt című alkotása, mely pedig a gyerekzsűri díját nyerte el nemrég az Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A hétvégi ünnepélyes díjátadón Andrasev Nadja filmje a zágrábi diákfilm versenyprogram zsűrijének különdíját kapta.

nyalintas

Az Animafest Zagreb diákfilm versenyprogram zsűrijének véleménye szerint, a MOME Anim „nyitott a legfrissebb médiatechnológiák, eredmények és újítások alkalmazására, aminek köszönhetően a fiatal animációs alkotók lehetőséget kapnak ismereteik és képességeik tökéletesítésére. Ugyanakkor, művészeti iskolaként egyértelműen és sikeresen támogatja a kreatív animációt, azt az artisztikus stílust, mellyel a kelet-európai film mindig is a legkiválóbb animációs sikereit érte el. Legyen szó akár az expresszionista és az avantgárd hagyományokról, vagy animációs dokumentumfilmekről, akár játékos formalizmusról vagy narratív perfekcionizmusról, az idei év diákfilmes versenyében a MOME-ról érkezett animációs alkotások egységesen kiemelkedő minőséggel bírtak. A fesztiválra nevezett MOME Anim filmek magas szintű technikai kivitelezésükkel, intellektuális töltetükkel, vizuális gazdagságukkal, költői víziójukkal a különböző animációs technikák alkalmazásának kiemelkedő megnyilvánulásai.”

mome

A MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Tevékenysége magában foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység, a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, mely egyik kifutása inkubátor felületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának. A nyalintás neszén túl nemzetközi sikereket ért el Bucsi Réka diplomafilmje, a Symphony no. 42 is, amely felkerült a 2015-ös Oscar-díj tízes listájára.

Fotó: Pósalaki Anett

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum