KULTer.hu - Átadták az idei Könyvösztöndíjat
76679
post-template-default,single,single-post,postid-76679,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Átadták az idei Könyvösztöndíjat

A 25 éves évfordulóját ünneplő Írók Boltja munkatársai a hagyományokhoz hűen a Könyvhét vasárnapján adták át irodalmi díjaikat. Szabó Imola Julianna lett az idei Könyvösztöndíjas.

Június 12-én Szakács János és Forgách András köszöntőszavai után a 28. Üveggolyó-díjat Márton László, író, drámaíró, műfordító vehette át. A díjazottat a tavalyi Üveggolyó-díjas Károlyi Csaba, irodalomkritikus, szerkesztő laudálta. Az Írók Boltja Könyvösztöndíját pedig idén Szabó Imola Julianna kapta Kinőtt szív című kötetéért. A díj harmadik alkalommal talált gazdára, a díjazottat Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke laudálta. A különleges és impozáns „felnőttmesekönyv” még 2015-ben jelent meg az Ünnepi Könyvhétre a L’Harmattan Kiadónál.

A 120.000 Ft értékű könyvutalvánnyal járó Könyvösztöndíjat minden alkalommal egy 35 év alatti tehetséges szépirodalmi vagy tudományos szerző adott időszakban megjelent könyvéért adják át. Első alkalommal Harmath Artemisz (Újraolvasni Weörest), második alkalommal pedig Sirokai Mátyás (A káprázatbeliekhez) könyve kapta az elismerést.

IMG_4074

A Könyvösztöndíj döntési folyamata során a JAK szakmai kuratóriuma, valamint JAK-tagok javaslatai alapján a következő könyvek kerültek zsűrizésre:

Bende Tamás: Horzsolás (Parnasszus)

Fenyvesi Orsolya: Ostrom (Kalligram)

Juhász Tibor: Ez nem az a környék (FISZ)

Krusovszky Dénes: Elégiazaj (Magvető)

Mezei Gábor: Natúr öntvény (Kalligram)

Soltész Béla: Inbox (FISZ)

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív (L’Harmattan)

Urbán Ákos: Egy helyben (JAK–PRAE.HU)

A kuratórium a szavazatok alapján végül Szabó Imola Julianna könyvét javasolta a díjra. A Kinőtt szív ezzel tehát dupla sikert aratott a magyar könyv ünnepén, hiszen az első nap a Szép Magyar Könyv Díj oklevelét vehette át a szerző és Maros Krisztina illusztrátor.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum