KULTer.hu - Bowie a nyári konyhában
75787
post-template-default,single,single-post,postid-75787,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bowie a nyári konyhában

Rock/tér/idő

A Ludwig Múzeum legújabb tárlatának megnyitóján Pajor Tamás, a Neurotic zenekar egykori frontembere a „szubkultúra és a képzőművészet boncasztala”-ként definiálta a kiállítást, hiszen a Rock/tér/idő művészei a magyar és az egyetemes rocktörténelem felejthetetlen pillanatainak bemutatására vállalkoztak. 

Összességében ez a tárlat jóval több mint popkulturális áttekintés, és jóval több mint képzőművészet. A kiállítás személyes korlelet, mindannyiunk közös koncertélménye és nosztalgiája is egyben. És ha létezik egyáltalán a „még közelebb”, akkor a felszabadító humor és cinizmus még közelebb hozza hozzánk ezeket a pillanatokat.

20

Elsőre talán összeférhetetlennek tűnik a Wu-Tang Clan, Cseh Tamás és Britney Spears egyidejű bemutatása, a kiállítás termeiben mégis teljes egésszé rendeződik az előadók feltűnése. A tárlat művészei a legkülönbözőbb módokon emlékeztek meg a 70-80-as évek undergroundjáról, annak képviselőiről és legfontosabb helyszíneiről. Míg az egyik teremben Cseh Tamás bakonyi indiánjai színesítik a falakat, egy közeli helyiségben már Tereskovának a saját meztelen testére írt feminista üzenetei provokálják a látogatókat („Verj újra szájba, az én kezem nem szabad”), pár teremmel arrébb pedig Hungaroton borítók tapétáznak egy teljes felületet. És persze hogyan maradhatna ki a Ramones, Geszti, Lennon, vagy akár a Rocksuli című film története?

14

A képzőművészet és a zene egymásra gyakorolt hatása és gyakori átfedései nem újkeletűek a popkultúra történelmében, azonban a Rock/tér/idő művészei mintegy újraértelmezték ezt a kapcsolatot. A szubkultúrák elemzése mellett fontos szerepet tölt be az adott társadalmi felfogás, értékrend és szokásrendszer feldolgozása is. A klasszikus montázsok, zenetörténelmet bemutató ábrák mellett olyan avantgárd alkotások is helyet kaptak, mint a Gruppo Tökmag képzőművészeti kollektíva által készített, nagyanyáink karácsonyi ajándékaira emlékeztető kötött pulóverek, ezúttal nem rénszarvas mintával, hanem „Rap” és „Wu-Tang Clan” felirattal.

8

Gruppoékhoz hasonlóan kiemelést érdemel Pittman Zsófi és Szabó Eszter Ágnes falvédőgyűjteménye is. A falusi házakból jól ismert, klasszikusan piros-kék hímzésű életigazságok ezúttal új tartalmat közvetítenek, és a vendégváró, istenfélő sorokat Madonna, Zalatnay Sarolta vagy Yoko Ono dalszövegei váltották fel. Mindennek csúcspontja az az alkotás, amelyen a művész saját nagymamája, Zalai Imréné és David Bowie találkozását örökítette meg. Szintén kiemelést érdemel Britney Spears Work című dala, melynek szövegét a Google-fordító segítségével magyarosították, így mialatt a klipet nézzük, egy fajhallgatón a szöveg monoton, dallam nélküli, magyar verziója szól. Az egyértelműen kritikus hangvételű installáció a popkultúra egy kevésbé „világmegváltó” részére mutat rá, hiszen attól eltekintve, hogy a „dolgozz, ribanc” szöveg nehezen hasonlítható össze mondjuk egy Hobo-klasszikussal, épp úgy fontos zenetörténeti állomás.

16

Mint a (a teljesség igénye nélkül) felsorolt három példából látható, a humor és a cinizmus eszközeivel sem spóroltak az alkotók, és a nevetés tárgya gyakran a legellentmondásosabb kontextusokból vagy éppen a mindannyiunk számára ismerős képek új szituációba helyezéséből született. A kiállítás számos eleme interaktív, így kollektív színezéssel és nyomdázással válhatunk a tér szerves részeivé, a lesötétített, hátsó teremben pedig olyan kultfilmek zárják a sort, mint az Eddáról készült Kölyköd voltam.

5

Mindamellett pedig, hogy a kiállítás önmagában sem egyszer nézős program, rengeteg további esemény várja azokat az érdeklődőket, akik nem elégszenek meg egy szimpla múzeumi élménnyel. A Ludwig tárlata – amellett, hogy egy letűnt kor underground zenészei előtt tiszteleg – szót ad az alternatív szféra kortárs képviselőinek is. Beck Zoltán, Vitáris Iván, Menyhárt Jenő és még számos hazai előadó tart a kiállítás ideje alatt tárlatvezetést, ezáltal betekintést engedve a szubkultúra színfalak mögötti működésébe. A tárlathoz kapcsolódó filmklubban vászonra kerül a korszak néhány meghatározó filmcsemegéje – mint például a Kopaszkutya vagy a Pol Pot megye punkjai –, a vizuális élményt pedig meghívott előadók egészítik ki saját történeteikkel és emlékeikkel.

A Rock/tér/idő című kiállítás a Ludwig Múzeumban (Budapest, Komor Marcell u. 1.) tekinthető meg keddtől vasárnapig 10 és 20 óra között, 2016. június 26-ig.

A fotókat Verhóczki Ádám készítette.

Takács Dalma

szerző: Takács Dalma
honlap e-mail
Takács Dalma 1994-ben született Kaposváron. A Corvinus Egyetem angol nyelvű média és kommunikációtudomány szakán diplomázott. A KULTer.hu popKULT rovatának szerkesztője. Fő érdeklődési területe a szubkultúra-kutatás, a pszichológia és a művészetterápia.

KULTprogramok

<< 2020. Már. >>
hkscpsv
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum