KULTer.hu - Díjazták 2015 legszebb magyar könyveit
76520
post-template-default,single,single-post,postid-76520,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Díjazták 2015 legszebb magyar könyveit

Átadták a Szép Magyar Könyv 2015 verseny díjait a 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermeknapok nyitónapján, csütörtökön a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által évről évre meghirdetett verseny a könyvesbolti forgalomba kerülő és magyarországi, illetve a határon túli magyar nyomdákban kiállított könyveket terjesztő kiadók számára szól; először 1929-ben szervezték meg, és az államnak központi szerepe van az eredmények meghatározásában. Mellesleg év elején a KULTer.hu is összeállította 2015 legszebb könyveinek egy lehetséges Top 10-es listáját (KULTkönyvtárgyak 2015), de nézzük a mostani díjazottakat…

Gyermekkönyvek

Oklevéllel ismerte el a zsűri Danny Bain Ez nem az apu hangja! (Betűtészta), Laik Eszter Abszurd, bravúr, celeb (Móra), a Miért nem tudnak a fák járni? – Erdélyi cigány népmesék (Gutenberg), Petőfi Sándor Arany Lacinak (Scolar) és Emanuel Schikaneder, valamint Jeli Viktória közös, A varázsfuvola (Pozsonyi Pagony) című kötetét.

Ismeretterjesztő kiadványok

Oklevélben és Antall József-emlékdíjban részesült Nyáry Krisztián Merész magyarok (Corvina) című műve, valamint A holokauszt és a családom (Park) című könyv.

Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok

Ebben a kategóriában díjat kapott Szabó Levente Bán Ferenc építészete (Terc) című kötete.

mmny

Szépirodalmi és ifjúsági könyvek

A zsűri Orosz István Sakkparti a szigeten (Borda Antikvárium) című művét, továbbá Patrick Modiano Nászút (Tarandus) és Szabó Imola Julianna Kinőtt szív – Felnőttmesekönyv (L’Harmattan) című kötetét is oklevélben részesítette.

Művészeti könyvek és albumok

Ebben a kategóriában Sümegi György 1956 plakátjai című kötete (Corvina) nyerte a zsűri díját és Áder János köztársasági elnöki különdíját, Ferkai András KÖZTI66 – Egy Tervezőiroda története I-II. című könyve Tarlós István főpolgármesteri különdíjában és a zsűri díjában részesült. Kovalovszky Márta magánkiadásban megjelent Vereczkey Szilvia című kötete a zsűri díját érdemelte ki. Vágó Ádám A Kárpát-medence ősi kincsei (Kossuth) című könyvéért Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját és oklevelet vehetett át. Tamás László-emlékdíjban és oklevélben részesült London Katalin Idő-portrékja (Kossuth), s oklevelet kapott Kaiser Ottó A magyar népművészet 1000 csodája című albuma is.

Bibliofil és speciális kiadványok

Völsunga Saga A völsungok története (Corvina) című kötetének ítélte oda az oklevelet a zsűri.

B1-4 sundor_es_niru press.indd

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) különdíját kapta Remsey Dávid Borbáth Péter Sündör és Niru (Csimota) című könyvének illusztrációjáért; Dancsák Attila Emiel Lamers Kortárs építészet Magyarországon (Terc) című könyvének tipográfiai megformálásáért; Vágó Ádám A Kárpát-medence ősi kincsei (Kossuth) című kötet tervezésért, s Vágó az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazata alapján közönségdíjban is részesült.

A verseny zsűrijének elnöke Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának főigazgatója, tagja Gál Katalin, Szabó Tünde és Lafferton Kálmán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségének megbízásából, valamint Köböl Vera tipográfus és könyvtervező, Környei Anikó tipográfus és Barka Ferenc grafikusművész volt.

Az Emmi különzsűrijét Gyárfás Gábor grafikusművész, Molnár Gyula tervező-grafikusművész, Molnár Kálmán tervező-grafikusművész és Szepes Lászlóné művészettörténész alkotta.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum