KULTer.hu - Drágám, a kölykök eltűntek!
75960
post-template-default,single,single-post,postid-75960,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Drágám, a kölykök eltűntek!

Sarkköri mentőexpedíció (Operasjon Arktis)

Mars helyett Északi-sark, makacs botanikus helyett zűrös gyerekek. Ha Andy Weir A marsi című regényének néhány elemét kicserélnénk, és a megfilmesítést egy norvég rendezőre bíznánk, valószínűleg a Sarkköri mentőexpedíciót kapnánk.

Grethe Bøe-Waal családi filmje nem csupán kedves állatszereplőkben, de izgalmas kalandokban és meseszép tájakban is bővelkedik, megspékelve némi környezettudatos gondolkodással, így a kicsik és a nagyobbak számára egyaránt tartogat kellemes meglepetéseket.

Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike og Leonard Valestrand Eike i Operasjon Arktis

A norvég Grethe Bøe-Waal nemcsak kedveli a gyerekkaraktereket, de ért is hozzájuk. A rendező egy szezont megélt tévésorozata (Hjerterått) után első nagyjátékfilmjében Leif Hamre ifjúsági regényét adaptálta vászonra, amiben három Északi-sarkon felejtett testvér harcol a túlélésért a barátságtalan körülmények ellenében. Az éhséggel és orkánokkal való küzdelmüknél azonban fontosabb az a folyamat, mely során eleinte széthúzó közösségből igazi családdá kovácsolódnak. Miután kiderül, hogy a Spitzbergák egy teljesen lakatlan szigetén ragadtak, a legidősebb nővérre hárul a kisebb testvéreiről való gondoskodás – dacára annak, hogy korábban nem védte meg pimasz öccsét, húgával pedig lekezelő volt. Innen jutnak el odáig, hogy mikor egy jegesmedve épp készülne megvacsorázni a kisfiút, nővére, életét kockáztatva, kettőjük közé áll.

15-1155_gallery_4

Persze, családi filmnél ne számítsunk nagy marcangolásokra és drámai elhalálozásokra, de a gyermeki lélek érzékeny ábrázolásával a Sarkköri mentőexpedíció túlmutat a csacska, beszélő állatos mozikon. Amatőr létükre mindhárom gyerekszínész meglepően hiteles alakítást nyújt, de kiemelkedik közülük Kaisa Gurine Antonsen, aki egyszerre tudja az első szerelemtől elpiruló tinit és a jég hátán (szó szerint) is megélő felelős pótanyukát játszani. Egy emlékezetes epizódban például vakmerően vág neki motoros szánon a túlélés utolsó lehetőségének tartott befagyott fjordoknak – néhány kép erejéig konkrétan megidézve a fentebb említett Mentőexpedíció hasonló jelenetét, amikor Matt Damon szeli át a marsi pusztát.

sarkkori mentoexpedicio_03

A film komolyabban vehető mivolta már az expozícióban megmutatkozik, ahol a tél beálltának késlekedése miatt a szigeten rekedt jegesmedve család az éhenhalás szélére kerül. Ezen a ponton egyébként kellemes meglepetés a mindig remekelő és újabban nemzetközi sztárrá avanzsált Kristofer Hivju (Az eltűnés sorrendjében, Trónok harca) feltűnése, aki a szigeten élő tudóst alakítja. Neki elhisszük, hogy valami nagyon nincs rendben, és bár a gyerekszájból már viccesebben hangzik a globális felmelegedésről való eszmecsere, mégis reménykedésre ad okot, hogy ez a generáció már a felelőssége tudatában nőhet fel. A hóval és jéggel fedett végtelen síkságokat pásztázó kamera által így nem csak szimplán belehalunk a gyönyörűségbe, de a mögöttes tartalmat is értjük. Gaute Gunnari operatőr munkája különben hibátlan, a hideg és meleg színek, illetve a sokszor igen gyér fényforrások és a vakító fehérség pazarul egészítik ki egymást. Egészen beleborzong az ember a csodás felvételekbe.

xl_358

Bár a gyerekek sarkköri kalandjai többé-kevésbé kitöltik a rájuk szánt időt a kevés (vagy kevéssé zavaró) redundáns epizóddal, a konkrét mentőexpedícióra, illetve az azt megelőző nyomozásra szánt részek mégis aránytalanul rövidnek tűnnek. Persze anya és apa meg az otthon melege folyamatos téma a kis trión belül, de valójában olyan kevés hangsúlyt kapnak a magukat betegre aggódó szülők, hogy feltűnésük nem is igazán tud érzelmi reakciót kiváltani a nézőből. A kirobbanó finálé és a nagy összeborulás a több hónapos felderítő munka gyümölcsének felemelő érzése helyett inkább a giccs határát súrolja, és a lezárás lassított és kimerevített képeiről még nem is beszéltünk.


Mindazonáltal a célközönség bizonyára szemet fog hunyni a néhol előforduló rendezői túlkapások és esztétizálás felett, és jobban leköti majd őket a gyerekekkel hancúrozó cuki fehér husky. A Sarkköri mentőexpedíció nézőbarát másfél órás játékidejében ügyesen egyensúlyozik a realizmus és drámai túlzás között, a komolyabb részeket gyakran humorral feloldva, így a képregény-adaptációktól megcsömörlött felnőttek is bátran elkísérhetik a porontyokat a hűvös moziba, egyaránt remek filmélményben lesz részük.

Sarkköri mentőexpedíció (Operasjon Arktis), 2014. Rendezte: Grethe Bøe-Waal. Írta: Leif Hamre, Grethe Bøe-Waal. Szereplők: Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike. Forgalmazza: Vertigo Média Kft.

Bajnóczi Mónika

szerző: Bajnóczi Mónika
honlap e-mail
Bajnóczi Mónika 1995-ben született Szabadszálláson, jelenleg Budapesten él. A PPKE BTK filmelmélet szakirányán írja szakdolgozatát, a FIPRESCI szerkesztő gyakornoka és a Proton Színház közönségszervezője, szabadidejében pedig gyakran önkénteskedik. Tagja a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának, írásai korábban a Filmhu, a HVG, a FIPRESCI és a Cinema Scandinavia online felületein jelentek meg.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum