KULTer.hu - Ilyen lesz a Múzeumok Éjszakája Debrecenben
76859
post-template-default,single,single-post,postid-76859,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ilyen lesz a Múzeumok Éjszakája Debrecenben

Látványos programokkal, különleges tárgyakkal, köztük Kossuth székével, Mátyás király Corvina-kódexével és Ady Endre halotti maszkjával várják a debreceni múzeumi negyed látogatóit június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján.

A Református Nagytemplomban őrzik Kossuth Lajos híres székét, amelyen a Habsburg-ház trónfosztásának bejelentésekor ült. Most elkészíttették a szék pontos mását, amelybe korabeli ruhákban, akár Kossuth kalapját viselve ülhetnek bele a Múzeumok éjszakájának látogatói, de látható lesz a Nagytemplomban a Vizsolyi Biblia eredeti példánya is.

Mátyás király és a reneszánsz a központi témája a Református Kollégium éjszakai programjainak. A Mátyás és anyja, Szilágyi Erzsébet által kiadott – köztük debreceni keltezésű – oklevelek, arany- és ezüstérmek mellett most először lesz látható Debrecenben eredeti Mátyás Corvina, számos hasonmás kíséretében.

ph

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese kiemelte: több évig tartó felújítás után ismét látogatható a múzeum valamennyi kiállítása.

Elmondta: a Hősök, felfedezők, újítók elnevezésű nívódíj pályázaton nyertes programjuk keretében hétköznapi hősöket, tanárokat mutatnak be: a diákok által kiválasztott legsokszínűbb rajztanár, legköltőibb irodalomtanár, leglendületesebb fizikatanár és a „leglegendásabb” történelemtanár tart majd rendhagyó órát múzeumi környezetben.

A Debreceni Irodalom Házában Ady-relikviákat mutatnak be, köztük a költő halotti maszkját, amit erre az egy éjszakára kapnak kölcsön a Petőfi Irodalmi Múzeumtól – jegyezte meg Lakner Lajos.

ady

Kónya Ábel, a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ főkurátora elmondta, a múzeumok éjszakáján valamennyi kiállításuk látogatható lesz, valamint képaukciót is rendeznek. Az árverés bevételéből látványműtermet alakítanak ki, ahol 2-3 héten keresztül alkothatnak majd meghívott kortárs művészek, az alkotási folyamatot pedig a látogatók is figyelemmel kísérhetik.

A debreceni programokat koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások, filmvetítések színesítik a múzeumok éjszakáján – mondták a szervezők.

A Múzeumok Éjszakáján 400 helyszínen, 2200 programmal várják országszerte az érdeklődőket.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum