KULTer.hu - Négynapossá duzzad a tóparti fesztivál
77434
post-template-default,single,single-post,postid-77434,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Négynapossá duzzad a tóparti fesztivál

Háromról négynapossá válik a hatalmas tóparti házibulira hasonlító Bánkitó Fesztivál, amelynek fókuszában idén a határ fogalma áll majd.  A július 13-tól 16-ig tartó rendezvényen zene, képzőművészet, színház és közéleti programok is várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Bánkitó hazánkban elsőként jelent meg a butikfesztivál jelzővel, ahol az eredeti fesztiválkultúra még nem veszett el, a hangsúly a közösségen van, a művészeti programokon, a kevésbé ismert, alternatív zenészeken, a környezettudatosságon, és a jó bulin. Idén új helyszíneken is szerveznek programot; a Kisrétre települő új színházi sátorban kortárs darabokat adnak elő, emellett a BAR72 is új helyet kap és az Auróra színpadával létszámban is bővülnek. A tóparti rendezvényen a hazai progresszív kulturális élet fontos szereplőivel találkozhatnak az oda látogatók.

szb1

A Bánkitón többek között koncertet ad a NagySzínPad! tehetségkutató nyertese, a Bohemian Betyars, valamint Fran Palermo, Miss Red és az Ivan & The Parazol is. Aki sámánpunkot szeretne a nyáron, annak is érdemes részt vennie az eseményen, hiszen fellép a műfaj legöregebb és nagy valószínűséggel egyetlen hazai képviselője, a Vágtázó Halottkémek. A dj-kultúrából szintén kiszakadva a The Best Bad Trip punk és metálarcoknak szóló banda, valamint Porteleki Áron-Czitrom Ádám kettőse is fellép

Ha már a lemezlovasoknál tartunk: a kezdő napon 12 órában, a további három napon pedig megszakítás nélkül fognak játszani. 61 dj fog zenélni, köztük a hazai underground techno/house szcéna zenészei és külföldiek is. A nulladik napon a brit Alick Sethi és Red Rack’em is játszik, pénteken az ugyancsak brit Alex Rae és a német Falcon Jab mellett pedig a svéd Sean Dixon és a szintén svéd magyar származású Kornél Kovács is jön. A hazaiakat Bernáthy Zsiga és Tom Select­ék friss duója Manekkel, a TOMEK is erősíti. De zenél majd Zosha és Cadik, Uffalo Steez, AO uzzi, SixSix és Stas is.

szb3

A Bánkitó civil részlege idén két helyszínnel készül, ahol több mint 50 civil szervezet lesz jelen. A központi határ fogalmon kívül egymásra is fognak majd reflektálni a civil, színházi és képzőművészeti kurátorok együttműködésével kitelepülők. Minden program interaktív lesz, és lehet majd találkozni a Budapest Bike Maffiával, a Heti Betevővel, a Food not Bombsszal, a TASZ-szal, az Amnesty-vel, a Pride-dal, a Láthatatlan Tanodával vagy a SZIA Indahouse-szal is.

A Bánkitó Színházi Fesztiválján szintén a határ kapja a főszerepet, az előadások is (ahogy az utóbbi nyolc évben) helyen adnak a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseknek és a műfaji határokat feszegető előadásoknak. A minifesztivál a következő években hazánk meghatározó független színházi szemléjévé kíván válni, ahol minden fontos kortárs társulat bemutatkozhat.

szb2

A Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál idén köztéri kortárs képzőművészeti projektté duzzadva, ami minden látogatónak bemutatja, mit alkot itt és most egy fiatal hazai művész. A határ témáját helyspecifikus, problémacentrikus és interaktív módon megjelenítő művek elsősorban pályázat alapján lettek kiválasztva, így lehetőséget adva a kevésbé ismert, független művészeknek, hogy bemutathassák azt, amit hivatalos keretek között nem támogatnak. A függetlenek mellett meghívott szervezetek is készülnek alkotásokkal.

XTRA // APPS’LAND@Bánkitó pedig külön művészeti csomaggal jelentkezik, ahol a Kitchen Budapest The Rites videojátékától a Binaura Csend­installációján át a 3D képeslapokig mindent ki lehet majd próbálni a fesztivál területén elszórva.

Részletes programleírás a Bánkitó Fesztivál honlapján olvasható. Elővételi jegyek/bérletek július 1-ig vásárolhatók.

Fotók: Szemerey Bence

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum