KULTer.hu - Újraindul a Debreceni Nemzetközi Művésztelep
77104
post-template-default,single,single-post,postid-77104,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Újraindul a Debreceni Nemzetközi Művésztelep

Több év kihagyás után idén ismét kéthetes tematikus rezidens programot indít a 10 éves Debreceni Nemzetközi Művésztelep (D2016), elsősorban közép-kelet európai kortárs képzőművészek számára. Idén először a b24 Galéria ad helyet az eseményhez kapcsolódó programoknak és a zárókiállításnak. 

A július 23-tól augusztus 6-ig tartó művésztelep idei tematikája a Bevésődés / Imprinting kulcsszava köré épül. Ez a kifejezés a kritikus periódusban bekövetkező tanulási és alkalmazkodási metódusok leírására szolgál az etológiában és a pszichológiában, ám rá lehet vetíteni a művészi alkotások létrehozásának folyamatára is; abban az esetben, amikor az előregyártott képek inváziójáról, azok eredetéről és terjedési mechanizmusáról van szó.

Manapság a művészeknek egyre nehezebb egyedi képet létrehozni, és eredeti módon értelmezni, strukturálni a világot az alkotásaik által, így a kéthetes program művésztelepi munkája során olyan stratégiák, gyakorlatok kidolgozására és megvitatásra törekszenek majd a szervezők és a résztvevők, amelyek ellene mennek a képalkotói automatizmusoknak, vegyük csak példaként a közösségi oldalak képáradatát. Az automatizmus rendszerének működéséről is beszélnek, valamint foglalkozni fognak a nem ilyen módon született, tehát eredeti képek előbányászásával, valamint a szintén eredeti alkotói képességek erősítésével a művésztelepen.

DNM_2007_bukta

A vendégelőadók szakmai előadásai mellett figyelmet szentelnek annak is, hogy a programban részt vevő művészek egymás tevékenységét, alkotói módszereit jobban megismerjék, így esti portfólióvetítéseket rendeznek.

Az elkészült munkák kikerül(het)nek Debrecen köztereire is, és az biztos, hogy a b24 Galériában szeptember végén megrendezett kiállítás összegezni fogja az alkotásokat, amelyekhez katalógus készül, sőt meg van az esély arra is, hogy később Lengyelországban szintén kiállításra kerülnek a művek.

Ludman Éva - MENTÁLIS TÉRKÉP, interaktív videoinstalláció, 2. DNM

A művésztelepen résztvevő művészek:

Csontó Lajos, Faa Balázs, Fátyol Viola, Gyenis Tibor, Imreh Sándor, Mayer Éva (HU/SK), Miklós Szilárd (RO) Pettendi Szabó Péter, Katharina Roters (HU/DE), Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Dezső, Szolnoki József, Vékony Dorottya, Vova Vorotniov (UKR/PL), Janek Zamoyski (PL)

Művészeti vezetők:

Csontó Lajos, Süli-Zakar Szabolcs képzőművészek, valamint Uhl Gabriella művészettörténész

A KULTer.hu a művésztelep kiemelt partnere, a későbbiekben interjúkat olvashattok majd nálunk több idei résztvevővel is!

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum