KULTer.hu - Csődveszélyben a magyar könyvkiadók
78039
post-template-default,single,single-post,postid-78039,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Csődveszélyben a magyar könyvkiadók

Hónapokkal ezelőtt indult a vita arról, hogy a könyvek terméknek vagy szolgáltatásnak tekinthetők-e, és híre ment, hogy egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó tönkremehet az elkövetkező években. Jelenleg a helyi adóhatóságok vizsgálnak 16 magyar kiadót, és az számukra a kérdéses, hogy a könyv mint termék ára levonható-e az iparűzési adóból.

Néhány önkormányzat szerint a könyv igenis szolgáltatás, és szerintük a nyomdából kiérkező papírlapokból álló valami nem termék. Amennyiben ezt végleg elfogadnák, az iparűzési adó alapjából nem vonhatnák le a kiadók ezeknek az árát, és a teljes bevétel után kellene adózniuk, ami csődhöz vezetne; az elmúlt öt évre visszamenő adóhátralékot és büntetést kellene kifizetniük.

bookshelf

Az érintett kiadók – melyek között ott van a Móra, a Kossuth, az Osiris, az Agave, a Könyvmolyképző, a Pagony és az Atheneaum is – érdekvédelmi szervezete, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) is lépett az ügyben, és az adóvizsgálatok felfüggesztését követeli, valamint nemzetközi szervezetek felé fordult, és az Európai Unió bíróságának segítségét is kérte. A kiadóknak együttesen 350 millió forintot meghaladó összeget kellene befizetniük az önkormányzati adóhatóságoknak, ez pedig, mivel egyébként is gazdasági problémákkal küzdenek, az egész könyves szakma megtöréséhez vezethetne. Az MKKE már peregyezség létrehozását is javasolta, ám a témát illetően első fokon meghozott ítélet szerint a Csongrád megyei adóhatóságnak van igaza.

Bódis Béla adózási szakértő szerint a probléma abból adódik, hogy a helyi iparűzési adóról szóló törvény nem határozza meg pontosan az anyagköltséget, hanem egy kerettörvényre, a számviteli törvényre utal, amelyben viszont nincs definiálva sem a termék, sem a szolgáltatás fogalma. Mindez különböző értelmezésekre ad lehetőséget.

Az olvasók is drágábban jutnának a könyvekhez, ha a kiadóknak többletköltségük lenne a könyvek után szolgáltatásként megfizetett iparűzési adó. Emellett pedig a magyar nyomdaiparnak is hatalmas károkat okozna, ha a kiadók kényszerűségből olyan külföldi nyomdáktól rendelnék meg kiadványaikat, ahol lényegesen alacsonyabb adót kéne fizetniük a könyvek után, persze termékként.

Forrás: napi.hu / MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum