KULTer.hu - De mégis, mitől más?
78193
post-template-default,single,single-post,postid-78193,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

De mégis, mitől más?

Bánkitó Fesztivál 2016

A Bánkitón eltöltött három nap után mindig azzal a meglehetősen idealista elképzeléssel szállok le a vonatról, hogy az egész életünket így kéne leélnünk  mezítlábasan, világmegfejtősen, stégről ugrálósan , és aztán szabályos fizikai kínt jelent visszacsöppenni a kipufogógáz-szagú, betonnal zsúfolt hétköznapokba. Cipőben. Klisés témákkal. Vízpart nélkül. 

A Bánkitó „más”. Tudom, Dunát lehetne rekeszteni az olyan fesztiválbeszámolókkal, amelyek ezzel a szóval jellemzik ezt a happeninget, azonban muszáj mégis vállalnom az önmagam és mások ismétlésének kockázatát.

Az előző évekhez hasonlóan idén is színházi előadások, közéleti-kulturális beszélgetések, kiállítások és workshopok egészítették ki a már megszokott koncertrepertoárt. Ez a sokszínűség nem csak a fent említett „mássághoz” járul hozzá, de sokkal tartalmasabbá is teszi az ott töltött időt. A végigfilozofált napokat egy „ereszd el a hajam” tombolás öblíti le az Északi Sátorban, a másnapos ingadozó vérnyomást pedig reggeli jógaóra billenti az egészséges mederbe. Végiglapozva a programfüzetet szabályos bűntudat fogott el, ha egyáltalán felmerült bennem az egész napos henyélés gondolata.

szemerey bence.jpgss

Idén sajnos beárnyékolta ezt a mesevilágot a viharos időjárás, az utolsó napon több esemény is elmaradt, és a látogatók száma is erősen megcsappant. Na de erről később, most hadd emeljem ki inkább azon vonásait a fesztiválnak, amiktől a Bánkitó idén is „Bánkitó” volt, és amelyekre visszagondolva mosolyra húzódik a szám. Mivel nem tudnék mindent összegezni párezer karakterben, címszavakba szedtem a legfontosabb ismérveket  persze ezt is a teljesség igénye nélkül.

  • Letörölhetetlen mosolyú fesztiválozók, sharing&caring. Nos, igen. Ezen a fesztiválon bátran úszhatsz úgy a tóban, hogy a parton hagytad a pénztárcádat, és ha megcsúsznál a sárban, biztos, hogy rögtön a segítségedre siet az ötméteres vonzáskörzetedben tartózkodó összes ember. Minden másodpercben barátságok szövődnek, előreengednek a mobil WC-knél, ha már nagyon sürgős, és utánad futnak, ha elhagytad a személyidet. Persze a közvetlenség amolyan általános fesztiváljellemző, a Bánkitón azonban ez még fokozottabban van jelen.
  • Színház, cirkusz – határok nélkül, interaktívan. Sajnos nem sikerült minden pirossal bekarikázott eseményre bejutnunk, és a legtöbb ilyen alkalmat hosszas sorban állás előzte meg, mégis mindenképpen a fesztivál pozitívumai közé sorolnám ezeket a programokat. A Bánkitó egyedülálló a kulturális kínálat tekintetében, és számos olyan előadóval vagy társulattal találkozhatunk, akikbe nehezen botlanánk bele a mindennapokban. Ilyen például az Ethnocirkusz, az a szociális társulat, akik hátrányos helyzetű fiatalokat karolnak fel és ismertetnek meg a zsonglőrködés világával a társadalmi integráció előremozdításának érdekében.

szemm

  • Koncertek, nyilván. Végül is miért menne az ember fesztiválozni, ha nem a koncertek miatt elsősorban? Persze az übermainstream idén sem kapott helyet, de ahogy azt már megszokhattuk, színpadra léptek a magyar alternatív szféra olyan friss és kihagyhatatlan előadói, mint például a Fran Palermo vagy a Csaknekedkislány. A „klasszikusok” mellett bemutatkozott pár kevésbé ismert formáció és Dj is, mint például Katamii vagy az Agavoid.
  • Egység és megértés. Tagadhatatlan, hogy a fesztivál erőteljesen közvetíti a tolerancia és az egyenjogúság ideológiáját, és nem csak a résztvevők attitűdjéből kifolyólag, de a programok fókuszát tekintve is. A legtöbb esemény az elfogadás gondolata köré épül és számos olyan programot találhatunk a repertoárban, ami a kisebbségi csoportok megismertetéséért és megértéséért szerveződött. Csak hogy néhányat felsoroljak, az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek vagy a Dilemmák az antiszemitizmus elleni küzdelemben cím magáért beszél.

szemerey bbb

  • Az előző ponttal nagyban összefügg a fesztivál politika-, reklám- és technológiamentessége. A Bánkitó hátat fordít a fogyasztói társadalomnak – na jó, a kajapiapultokat és a mörcsöt leszámítva –, és csakis a saját színeiben pompázik a Telekom vagy a Coca-Cola árnyalatai helyett.
  • Környezettudatosság. Ahogy az előző pont, úgy ez is része a Bánkitó-vallásnak. Nem csak elfogadunk és befogadunk, de őrzünk és újrahasznosítunk is. Amellett, hogy számos workshop és előadás foglalkozik a témával, minden pultban visszaváltható poharakból szolgálnak ki.
  • Eső. Sajnos nem hagyhatom ki a fesztivál egyetlen negatívumát, a viharos esőt és a cidrit, ami az utolsó napon szakadt a nyakunkba. Ez az egyetlen olyan részlet, ami megoldásért kiált, ugyanis sok program az időjárási körülményeknek köszönhetően került le a palettáról. A kellemetlen időjárás miatt sok eseményt át kellett szervezni, ám a koncertek nagy részének sikerült új helyszínt találni.

takács dániel

De mit nekünk egy kis eső, ha egyszer úgyis megosztja velünk valaki az esernyőjét, ha mezítláb is táncolhatunk a sárban, és ha bármelyik sátor befogad. Csuromvizesen, de épp olyan felszabadultan és elégedetten távoztunk a négy napos happeningről, ahogy eddig minden évben, és bízom benne, hogy ez jövőre sem lesz másképp.

Bánkitó Fesztivál, Bánk, 2016. július 13-16.

A fotókat Szemerey Bence készítette.

Takács Dalma

szerző: Takács Dalma
honlap e-mail
Takács Dalma 1994-ben született Kaposváron. A Corvinus Egyetem angol nyelvű média és kommunikációtudomány szakán diplomázott. A KULTer.hu popKULT rovatának szerkesztője. Fő érdeklődési területe a szubkultúra-kutatás, a pszichológia és a művészetterápia.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum