KULTer.hu - Elhunyt a Vágtázó Halottkémek gitárosa
78287
post-template-default,single,single-post,postid-78287,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Elhunyt a Vágtázó Halottkémek gitárosa

Elhunyt Németh László „Fritz”, az etno-punk legenda Vágtázó Halottkémek (VHK) szólógitárosa. A súlyos betegséggel küzdő zenészt csütörtökön, 50 évesen érte a halál. A hírt a zenekar tagja, Molnár Lajos Lujó tudatta közösségi oldalán.

Németh László „Fritz” 1982 márciusában, mindössze 16 évesen lett az akkor már hét éve létező Vágtázó Halottkémek gitárosa.

„Maradandóan hozzájárult a zenekar teljes történetéhez, elválaszthatatlan attól egyéniségével, energiájával, lelki hozzájárulásával egyaránt. Mi alapvetően érzésből zenélünk, és gitárjátékával Fritz képes volt rendkívül mély érzéseit ösztönösen felszínre hozni és azokat hozzáadni a VHK-hoz” – fogalmazott Grandpierre Atilla, a csapat vezetője, frontembere.

vhk_nemeth1

Hozzátette: Fritz egyedülálló módon tudott katartikus élményeket teremteni a színpadon. Grandpierre Attila hangsúlyozta, hogy gitárjátéka szokatlanul érzelemben gazdag volt, a lélek nyelvét hozta benne a felszínre. „Vidám, energikus, nagyon jó társasági ember volt, elválaszthatatlan baráti kapcsolatban állt Molnár Lujóval, a VHK másik szólógitárosával, szinte együtt nőttek fel.”

Németh László Fritz négy évvel a VHK másik emblematikus alakja, az üstdobos Balatoni „Boli” Endre halála után hunyt el.

„Betegsége miatt Fritz már nem tudott velünk színpadra állni július 15-i koncertünkön és az volt a kérése, hogy a zenekar régi barátja, Földi Tamás helyettesítse. Lujó is úgy gondolja, hogy Tomi az, akire támaszkodnunk kell Fritz akarata értelmében. A VHK ügyét mindenképpen folytatni kell” –  mondta végül Grandpierre Attila.

vhk_nemeth

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre Attila baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló Grandpierre Attila sámánisztikus éneke kísért. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is.

A VHK-nak 1988 és 2012 között nyolc albuma jelent meg. 2001-ben a zenekarból mások után Grandpierre Attila is kiszállt, Fritz előbb a MagUra Napot Vet, majd a MagUra, 2005 és 2009 között pedig a Yava tagja volt. 2009-ben megalakult a Vágtázó Életerő, amely korábbi VHK-tagokból állt, végül újra aktivizálódott a VHK is.

Forrás: MTI, fotó: Facebook

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum