KULTer.hu - Cannes-i filmek az ország művészmozijaiban
79780
post-template-default,single,single-post,postid-79780,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Cannes-i filmek az ország művészmozijaiban

Számos Cannes-ban bemutatott filmet vetítenek országszerte 14 művészmoziban az idei Mozinet Filmnapokon október 28. és 31. között. Többek között az eddig magyar közönség által nem látott japán Ghibli Stúdió különdíjas A vörös teknős című animációját is meg lehet majd nézni.

A Mozinet Filmnapok válogatásában öt film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznon. Mindegyik alkotásban közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának különdíját kapta A vörös teknős animációs film. A japán stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egész estés alkotás az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit kilencévnyi megfeszített munkája eredményeként született.

A vörös teknős történetében egy hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriásteknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket célzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

A filmet Bucsi Réka rövid animációjával, a Love-val együtt vetítik majd.

lovebr

A filmnapok sokszínű programjában szerepel Park Chan-wook A szobalány című koreai erotikus thrillere, Juho Kuosmanen Olli finn alkotó Maki legboldogabb napja című szerelmi története, valamint Asghar Farhadi iráni rendező Az ügyfél című párkapcsolati drámája. Emellett Alain Guiraudie francia rendező Állva maradni című alkotását és Bruno Dumont A sors kegyeltjei meg a többiek című abszurd vígjátékot is vetítik, továbbá műsorra tűzik a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar filmet, a Saul fiát.

A 6. Mozinet Filmnapok helyszínei: Budapest – Puskin Mozi, Békéscsaba – Center, Debrecen – Apolló mozi, Eger – Agria, Győr – Rómer Ház, Kecskemét – Otthon mozi, Miskolc – Művészetek Háza, Nyíregyháza – Krúdy mozi, Pécs – Apolló mozi, Szeged – Belvárosi mozi, Szentendre – p’Art mozi, Székesfehérvár – Barátság mozi, Szombathely – Savaria mozi, Veszprém – Városi Művelődési Ház.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum