KULTer.hu - Diák Oscarra jelöltek egy magyar filmet
78632
post-template-default,single,single-post,postid-78632,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Diák Oscarra jelöltek egy magyar filmet

Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét Diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) jelölte az Amerikai Filmakadémia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A versenyen összesen hét kategóriában (négy amerikai, három nemzetközi) jelölnek alkotásokat olyan rendezőktől, akik filmes iskolákban tanulnak. A legjobb idegen nyelvű narratív filmek csoportjában hatan versenyeznek a Szép alakkal, két német, egy lengyel, egy cseh, egy norvég és egy horvát alkotás; három díjat osztanak majd ki köztük, egy aranyat, egy ezüstöt, valamint egy bronz elismerést. Ha egy versenyfilm bármelyiket elnyeri, automatikusan jelölhetővé válik a 2017-es Oscar-díjra.

szepalak2

Kis Hajni idén végzett a Színház- és Filmművészeti egyetem rendező szakán. Szép alak című 16 perces diplomafilmje egy gimnáziumban dolgozó, zárkózott takarítónőről szól, akinek megtetszik az egyik diáklány, és próbál megismerkedni vele. Orsi, a film főszereplője egy szerencsés véletlennek köszönhetően megszerzi kiszemeltje telefonszámát és flörtölni kezdenek SMS-ben.

Az alkotást idén márciusban mutatták be a Magyar Filmhéten, majd ugyanabban a hónapban a Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt.

szepalak

A film társírója Daoud Dániel, operatőre Nyoszoli Ákos, hangmérnöke Stark Ervin, vágója Gorácz Vanda, gyártásvezetője pedig Farkas Ádám volt.

A Diák Oscar-díjra legutóbb 22 éve jelöltek magyar filmet, Fésős András Az eltűnt mozi című alkotását, s díjat eddig egyszer sikerült csak hazai műnek elnyernie, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című dokumentumfilmjének.

szepalak3

Idén, a kategória hét jelöltje közül a nyertes a díjat szeptember 22-én a Samuel Goldwyn Theaterben veheti át Beverly Hillsben.

Forrás: Origo/MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum