KULTer.hu - „Ez nem zaj, ez zene”
79197
post-template-default,single,single-post,postid-79197,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Ez nem zaj, ez zene”

Interjú Bíró Kornéllal

A BanZaj koncertsorozat immár a tizenkettedik állomásához közeledik, és alkalomról alkalomra olyan zenei projekteket hoz Debrecenbe, akár határon túlról is, amelyekkel ritkán találja szembe magát az itthoni zeneszerető közönség. A felhozatalban a legkülönbözőbb irányzatok kapnak helyet, így a koncertekre ellátogatók hallhattak már többek között ambient, harsh noise, experimental noise, post-metal, dark hardcore, noise rock koncertet is a Felező Klubban. A BanZaj sorozat szervezőjét, Bíró Kornélt kérdeztük.KULTer.hu: Összegeznéd pár mondatban a koncertsorozat eddigi alakulástörténetét?

A BanZaj 2015 februárjában kezdődött, majd 10 hónap szünet után, 2015 decemberében folytatódott a második állomással. Most ott tartunk, hogy június 10-én volt a tizedik koncert, ezután egy még most is tartó nyári szünet kezdődött, de ősszel több helyszínen is szeretnék koncerteket szervezni, majd meglátjuk, hogyan tudjuk folytatni.

KULTer.hu: Említetted, hogy az első két alkalom közt eltelt 10 hónap, erre miért volt szükség?

Őszintén szólva nem terveztem, hogy ebből egy sorozat lesz, ez csak egy koncertnek tűnt kezdetben. Viszont a név nagyon tetszett, és úgy gondoltam, hogy ha már BanZaj volt, akkor legyen BanZaj #2 is. Így lett ez az egész sorozattá.

Base-O-Matic (fotó-Árokszállási Ronald)

KULTer.hu: Akkor ezek szerint a második koncert óta beszélhetünk valamiféle tudatos koncepcióról. Hogyan választod ki a zenekarokat? Igazodsz a turnébeosztásokhoz, vagy külön megkeresed a kiszemelteket?

Több módja is van ennek. Vagy az van, hogy figyelem azokat, akiket én szeretek, és akkor megkeresem őket. Sokszor van olyan, hogy engem keresnek meg, tudok-e segíteni, merthogy látták, hogy van ez a sorozat, és ezután összehozzuk a dátumokat. Nyilván igazodni kell az adott zenekarhoz is, hiszen kis költségvetésű a programsorozat, így muszáj beilleszteni valami turnéba, hogy ha esetleg távolabbról jönnek. Sajnos a mai zenei életben az útiköltség kifizetése is nehézségekbe tud ütközni, úgyhogy muszáj mindennek a gazdasági oldalát is figyelni.

KULTer.hu: Elég színes zenei palettát fednek le ezek a bulik. Hogyan reagál a közönség az új dolgokra?

Nagyon vegyes, változó. Két buli volt idáig, ami ilyen szempontból nagyon jó volt. Az egyik a debreceni Flexible Juice formáció és a budapesti Kösz Vitya! közös koncertje, azon egész sok fiatal volt. Nyilván ez annak is betudható, hogy mind a két zenekarnak van egy nagyobb, főként debreceniekből álló közönségbázisa. Ezen kívül a Worthless és az Oaken zenekarok koncertje volt az, ami szintén nagyon jól sült el, ott is nagyon szép nézőszám volt. A többi esetben, amikor az egyre extrémebb zaj felé megyünk, már fogyatkoztak az érdeklődők. Minél kísérletibb a produkció, annál kisebb a nézőszám. Az a tapasztalat, hogy a debreceni koncertezők befogadóak ugyan, de ritkítani kell a produkciókat. Havi 1-2, az már sok.

Flexible Juice ( fotó - Kondor Tamás)

KULTer.hu: Debrecenben milyen történeti előzményei vannak az ilyen fajta zenei szubkultúráknak?

A Lyuhász Lyácint Bt. zenekar volt az első Debrecenben, ami ezzel az ipari zajzenével próbálkozott, de a Lyuhász Lyácinttal nem szerveztünk ilyen eseménysorozatokat (kivéve a Zajkertet), csak simán koncerteztünk, és jöttek az emberek. Azt tapasztalom, hogy a kilencvenes években sokkal több ember mozdult meg az ilyen jellegű produkciókra, 100-200 fő teljesen szokványos volt, ma már ez lecsökkent olyan 30-50-re, sajnos.

KULTer.hu: A Lyuhász Lyácint lépett már fel a BanZajon?

Ez leginkább a helytől függ. Azért a Felezőben vannak a koncertek, mert a tulajok nagyon jófejek és segítőkészek, de a Lyuhász Lyácint, akinek a fellépésein ma is sokan vagyunk, nem férne el itt.

Ra-l-zinger (Kondor Tamás) (3)

KULTer.hu: Mennyire érzed hiánypótlónak azt, amit csinálsz?

A magam részéről annak érzem, hiszen én ezeket a zenéket nagyon szeretem. Ha más nem, legalább én halljam ezeket a zenekarokat, amiket amúgy nem tudnék. (nevet) Vannak üde színfoltok, de például néhány fiatalt már arcról felismerek, mert szinte mindegyikre jönnek. Ez jó jel, érdekli őket, de sajnos egy fecske nem csinál nyarat. Úgyhogy nem tudom, mennyire hiánypótló. Nekem az… A többieknek? Fogalmam sincs.

KULTer.hu: Van egy saját zenei projekted, amely BOM /Bass-O-Matic/ néven fut. Te magad szerepeltél-e már a BanZajon?

Tavaly februárban, a legelsőn. Végül is így indult az egész. Én legközelebb novemberben fogok fellépni, addig nem is koncertezek.

fotó-Kondor Tamás

KULTer.hu: Egyébként hogy áll ez a szóló projekted?

(zavartan nevet, kibont egy sört) Hát az úgy áll, hogy tavaly novemberben koncerteztem utoljára Budapesten. Azóta próbatermi problémáim is akadtak, nem volt hol gyakorolnom. Igyekszem az eddig felgyülemlett koncerttapasztalataimat feldolgozni, visszahallgattam több felvételt is, és úgy ítéltem meg, hogy borzalom súlyos, amit csinálok, még én is nehezen tudom megemészteni. Akkor ez milyen lehet egy kívülállónak? Ezért elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne ezt egy más vonalon megközelíteni. Most ott tartok, hogy dobgéppel, eltorzított szövegekkel próbálom megspékelni a számaimat. Ezeket be kell gyakorolnom, ezért novemberig nem tervezek semmit. Addigra viszont már le van fixálva egy európai turné, főleg osztrák és német állomásokkal, ezeket nemsokára nyilvánosságra is hozom.

KULTer.hu: Neked melyik volt a kedvenc bulid az eddigiek közül?

Huh, a franc se tudja. A Németországban működő Slow Slow Loris kiemelkedett az experimentális koncertek közül, nagyon ritka ez Debrecenben a zajzenekaroknál, de őket háromszor is visszatapsolta a publikum. Az nagyon különleges volt, amikor az osztrák Bernadette Zeilinger és az argentin származású Diego Muné jöttek, ők kivételesen az Incognitóban léptek fel. Ezen kívül nyilván azok tetszettek leginkább, ahova sokan eljöttek, mint a már korábban említett Flexible Juice- és Oaken-féle bulik. Nagyon tetszett például a görög Mitič Threesome nevezetű zenekar is, akik eszméletlen jó bulit csináltak, zeneileg talán az egyik legjobb, ami ezidáig volt a BanZajon. Sajnos ezen sem voltak túl sokan, pedig a színpadi produkció kiválóan sikerült.

Dr.Kondor feat. Eoforwine & Marczin I. Bence ( fotó- Bíró Kornél)

KULTer.hu: Milyen kifutását látod a projektnek? Idődtől, kedvedtől függ, hogy meddig csinálod?

Kedvem az van. Sajnos az elmúlt két-három eseményen kis létszámú közönség volt jelen, akik hiába érezték jól magukat, ez nem jó sem a fellépőknek, sem a helynek, amely otthont ad a koncertnek. De vannak terveink és ötleteink, több helyszín is szóba jöhet majd, ez hátha változatosabbá tudja tenni az egészet. A következő két bulinak már meg is van az időpontja: október 25-én és november 2-án a MODEM-ben és a Nagyerdei Víztoronyban lesznek koncertek. És ugyan nem BanZaj, de szervesen kötődik hozzá a Zajkert nevezetű sorozat, ami most is a MODEM-ben lesz szeptember 17-én, immáron ötödik alkalommal. Ide is több nemzetközi produkciót hozunk (német, osztrák, francia, amerikai fellépők), bár ezek jellegzetesen mind Németországhoz, illetve Ausztriához kötődnek, főleg ezeken a helyeken szerveződik ez a szcéna.

Juhász Márió

szerző: Juhász Márió
honlap e-mail
Juhász Márió 1992-ben született Nyíregyházán. A Debreceni Egyetem magyar-filozófia alapszakán végzett, jelenleg az ELTE esztétika mesterszakos hallgatója. Versei, kritikái és interjúi jelennek meg különböző fórumokon. Első publikációja a KULTer.hu-n jelent meg.

KULTprogramok

<< 2019. aug. >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum